Somajul in Romania

  • Sâmbătă, 4 Septembrie 2021
  • Finanțe
  • Publicat de
Somaj Romania Somaj Romania

Rata somajului ajustat sezonier in Romania a ramas constant la 5,2% in iunie, fata de intervalul 3,8-4,0% in care s-a majorat in cea mai mare parte a anului trecut, dar este inca moderat in termeni absoluti.

In special, rata somajului a inceput sa creasca in februarie pana la 4,3%.

Insa avem si angajati care beneficiaza de sporuri speciale in urma Pandemiei datorita importantei muncii lor si a orelor suplimentare. Unul dintre cel mai mare lant de magazine din Romania isi premiaza angajatii pentru eficienta.

Pe termen mediu, Fitch se asteapta ca economia Romaniei sa se contracte cu 5,9% în 2020, dupa un avans de 4,1% în 2019. Chiar daca Romania este mai putin dependenta, comparativ cu alte tari din regiune, pe sectorul serviciilor afectate de COVID-19 (de exemplu: turism sau transport), Fitch se asteapta la o contractie semnificativa a consumului, investitiilor si exporturilor pe fondul prabusirii cererii globale, iar activitatea economica domestica sufera de pe urma masurilor de carantina.

"Conform scenariului nostru de baza, ne asteptam ca perturbarile provocate de pandemia de COVID-19 sa dispara pe parcursul acestui an, majoritatea sectoarelor urmand sa îsi revina la finele lui 2020 si pierderea locurilor de munca sa se modereze. Ne asteptam ca economia sa înregistreze un avans de peste 5% în 2021, influentata de cresterea puternica a activitatii manufacturiere si a serviciilor la export. Cu toate acestea, vedem un risc important în scadere la adresa prognozelor noastre de crestere pe termen scurt si mediu, avand în vedere incertitudinea care exista cu privire la durata si amploarea restrictiilor economice si sociale", sustine Fitch.

Retailerul german Lidl creste salariul minim pentru angajatii din Romania cu 30%

Retailerul german Lidl, care are in jur de 4.000 de angajati in Romania, a majorat salariul minim cu compania cu 30%.

Aceasta inseamna ca orice angajat cu norma intreaga, indiferent daca lucreaza in magazine sau depozit, va castiga cel putin 2.199 RON (488 EUR) ca salariu brut. in aceasta primavara, salariul minim brut pe companie s-a ridicat la 376 EUR, care includeau bonurile alimentare.

Salariul minim brut in Romania se ridica la 277 EUR, in timp ce salariul mediu brut depaseste 621 EUR.

Un angajat Lidl care lucreaza in magazine sau depozite poate acum sa ajunga la un salariu brut de 665 EUR, cu tichete alimentare, potrivit oficialilor companiei. Lidl are un sistem de salarizare treptat, astfel incat salariul creste automat in fiecare an in primii trei ani de activitate.

De asemenea, compania ofera angajatilor sai asigurari private de sanatate private si pachete medicale.

Lidl are in Romania peste 200 de supermarketuri si o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro.