Salariile in Romania vor creste din 2021

  • Vineri, 24 Iulie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
salarii Romania salarii Romania

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana pentru productivitatea muncii ajustata la salariu, potrivit unui studiu elaborat de fundatia germana Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), citat de Ziarul Financiar.

Potrivit raportului, chiar si cu cresterea salariilor in ritmul observat in perioada 2010-2019, ar fi nevoie de 62 de ani pana la media Uniunii Europene. Concret, raportul dintre productivitate si salarii (productivitate ajustata salariul) a crescut de la 205% in 2010 la 226% in 2015, apoi a scazut la 197% in 2018 si a ramas constant in 2020.

Romania a inregistrat cea mai rapida crestere a salariilor, precum si una dintre cele mai puternice cresteri ale productivitatii din UE in perioada 2013-2018. Cu toate acestea, cota de salariu, ponderea din valoarea adaugata totala distribuita angajatilor, ramane foarte mica. In consecinta, piata locala se mandreste cu cea mai mare productivitate ajustata la salarii.

In anul 2020 datorita Pandemiei Covid-19 foarte multi angajati au fost trimisi in somaj tehnic beneficiind de 75% din salariul brut. Salariul minim pe economie a fost sustinut de deducerea personala, drept care se acorda salariatilor cu venituri mici.

"Productivitatea a avansat la a doua cea mai mare rata de crestere cea mai mare dupa Irlanda, considerabil mai rapid decat in alte tari de est si mult mai rapid decat in tarile occidentale. Salariile au crescut mai repede decat productivitatea. Chiar si asa, faptul ca salariile raman scazute in comparatie cu cele adaugate valoarea invalideaza pretentia ca angajatii primesc sau doresc sa primeasca prea mult in raport cu cat produc", a concluzionat autorul studiului.

Costul fortei de munca pe ora in Romania a crescut cu 10,2%

Costul fortei de munca in Romania, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare, a crescut in primul trimestru al anului cu 2,33