Micile neplaceri ale nopti la bebelusi

Noptile bebelusului si ale copilului mic sunt adesea perturbate de mici neplaceri: nu sunt rare cosmarurile, trezirile nocturne sau bruxismul (scrasnitul dintilor in somn). Acestea roman fare urmari, cu exceptia cazurilor in care se repeta  foarte frecvent.

Terorile nocturne: aceste episoade survin in cursul fazelor de somn lent, profund, la 1 pane la 3 ore dupe adormire. Copilul se aseaza brusc in patut, cu ochii deschisi. El pare speriat, urla, fate i se inroseste. Se constata transpiratii abundente, tahicardie. Manifestarea dureaza, in general, cateva secunde. Copilul nu se trezeste si, a doua zi, nu isi aminteste nimic.

Somnambulismul: poate spare de la varsta cand copilul incepe sa mearga. El survine la 1 pang la 3 ore dupe adormire: copilul se ridica, are ochii deschisi, dar nu pare so vada. Merge incet, poate sa se orienteze corect, sa evite obstacole, sa coboare scarf. Exists, totusi, riscul sa coda si sa se raneasca. Poste fi condus usurel inapoi in pat fare a incerca sa-I trezim. 15% din copiii de pans la 15 ani au episoade de somnambulism si sub 5% sunt somnambuli reali (adica au mai multe manifestari pe luna).

Bruxismul: scrasnitul dintilor in somn. Manifestare banala la copil, poate conduce, in cazuri extreme, la nevoia de a purta o proteza nocturna pentru a evita degradarea dentitiei.

Somnilocvia: vorbitul in somn. Episoadele de somnilocvie pot surveni atat in faze de somn lent cat si in cea de somn paradoxal. Elocventa este, totusi, mai complexa in faze de somn paradoxal.

Cosmarurile: apar de la varsta de noun luni si survin in faze de somn paradoxal, adesea in partea a doua a noptii. Parintii le confunda adesea cu teroarea nocturne dar, dupe un cosmar, copilul se trezeste.