Lumea unui bărbat: inegalitatea de gen în sport

  • Sâmbătă, 30 Iulie 2022
  • Sport

Unul dintre cele mai controversate subiecte cu care se confruntă sportul este inegalitatea de gen. Nu există doar inegalitate în ceea ce privește participarea și oportunitatea, ci și în ceea ce privește salariul. Acest lucru vine în principal în sporturile profesioniste, în care în aproape toate cazurile, bărbații câștigă mai mulți bani decât femeile. 

 

O femeie americană câștigă 81% din cât câștigă un bărbat american mediu. Și această disparitate puternică nu s-a micșorat cu greu de mai mult de un deceniu: diferența de remunerare între bărbați și femei a ajuns la 80%-83% din 2004. Există multe motive pentru care este. Un argument popular este că sportul feminin nu aduce aproape veniturile pe care le face sportul bărbaților.

Decalajul variază în funcție de industrie; profesia de avocat are cea mai mare discrepanță, la 64%, în timp ce artele, divertismentul și sportul se situează cu mult peste medie la 94%. Deși acest lucru este încurajator pentru susținătorii egalității de remunerare, există încă progrese care trebuie făcute, mai ales când vine vorba de sportul profesionist.

Cum să reduceți decalajul în lumea atletică feminină

Pentru ca salariul egal între sexe să lucreze, meritocrația pură trebuie revocată, iar argumentele trebuie să vină din punct de vedere sociologic/ideologic. În plus, femeile ar trebui să celebreze competiția feminină ca fiind propria lor versiune a sportului, care este similară, dar și diferită de cea a bărbaților.

Conectați-vă la discursul sociologic mai larg, luând argumente dintr-un punct de vedere ideologic sau social și, prin urmare, evidențiind valoarea societală a mai multor „diversitate de gen în sport”.

Revocați meritocrația pură, luând platforme pentru a fi comparați direct cu bărbații; adică prin crearea propriei Asociații de Tenis pentru Femei, unde își pot crea propriile competiții/turnee feminine, propriul logo, imagine și reguli de joc. Ca atare, ei ar putea proiecta competiția feminină ca fiind diferită în mod deliberat de sportul masculin. Au reguli diferite pe teren și în afara terenului.

 

Comercializați tenisul feminin ca fiind același sport, dar o categorie diferită. Femeile joacă diferit (de exemplu, lovind mai mult de la linia de bază). În loc să încerce să se adapteze mai mult la jocul masculin (de exemplu, lovirea de serviciu și volei), ei sărbătoresc și promovează jocul ca fiind unic. Tenisul feminin a reușit astfel să-și construiască propria versiune a sportului, ceea ce a atenuat presiunile comparațiilor directe repetate cu competiția masculină.

 

Stabiliți și sprijiniți „modelele feminine sau „eroii” sportului care devin fața tenisului feminin și continuă să promoveze o mai mare egalitate de gen. Serena Williams, Maria Sharapova și mulți alții sunt foarte bine poziționați pentru a menține lupta pentru egalitate.

Aratând calea

Perseverența și determinarea femeilor de a cere drepturi egale au dus la schimbări pozitive. Lupta împotriva diferenței de remunerare între femei și bărbați în sport este o altă luptă împotriva inegalității structurale, iar multe voci inspiratoare s-au ocupat de contestarea diviziunii economice bazate pe gen în sport.

 

Victoria Cupei Mondiale FIFA a echipei naționale feminine a Statelor Unite în 2019 a fost o victorie de referință în deschiderea drumului către egalitate. Echipa feminină a intentat un proces împotriva Federației SUA de Fotbal, acuzându-le de discriminare de gen. Un alt exemplu de curaj exemplar a fost demonstrat de fotbalistul norvegian Ada Hegerberg în 2019, când a decis să nu mai joace Cupa Mondială feminină pentru a protesta împotriva diferenței de salarizare între femei și bărbați. 

 

Dipika Pallikal, jucătorul indian de squash, a pus la îndoială recompensele inegale pentru bărbați și femei și a refuzat să joace la naționalele de squash în 2015. Deși acestea sunt cazuri recente de disidență, unele dintre eforturile revoluționare se întorc la Billie Jean King, care a condus mișcare pentru egalitatea de remunerare a jucătorilor de sex masculin și feminin la turneele de tenis, începând cu 1973.