Lucruri de stiut inainte sa-ti cumperi un telefon

Pentru ca exista atat de multe optiuni pe piata, cumpararea unui telefon ar putea deveni oarecum descurajanta. Dar daca cercetezi putini cateva aspecte importante, cei putea sa sortezi optiunile si in final vei putea alege telefonul de care ai nevoie cu adevarat.

Cost

Cand cumperi un telefon, trebuie sa te hotarati initial ce tip va fi acesta, pentru ca exista diferente semnificative intre ele. Un smartphone este mai scump pentru ca este asemenea unui computer portabil, are acces la internet si o gama larga de aplicatii incorporate. Telefoanele vechi nu aveau aceste optiuni - in prezent mai sunt foarte putine disponibile pe piata si sunt cele mai ieftine; pot fi utilizate strict pentru apeluri si trimitere de sms-uri.

Tot in ceea ce priveste costurile, va trebui sa analizezi  si costul curent al unui plan de servicii. Este minunat ca poti avea acces la Netflix si Facebook, dar costul pentru servicii de date poate fi semnificativ, mai ales daca depasesti limita planului initial. Retine ca investesti cel mai probabil intr-un produs care ar trebui sa reziste cel putin doi ani - aceasta fiind adesea durata unui contract standard. Costul mai mici poate parea atragator in prima instanta, dar doi ani este o perioada lunga - in tot acest timp tinzi sa fii blocat pe un produs care nu-si merita investitia sau nu ofera functiile pe care tu le-ai dorit cu adevarat.

Sistemul de operare

In prezent, cele mai populare sisteme de operare sunt iOS de la Apple si Android de la Google. Android este cel mai utilizat, disponibil pe zeci de dispozitive intr-o multitudine de modele. In plus, este foarte personalizabil. Apple, pe de alta parte, urmareste calitatea si nu cantitatea - lanseaza unul sau doua telefoane pe an. Apple ofera o multitudine de aplicatii teerte, dar iOS permite foarte putina personalizare a interfetei utilizatorului. In plus optiunile de configurare sunt mult mai limitate.

O a treia optiune este Windows Phone OS de la Microsoft, mai rar intalnita.

Caracteristici fizice

Atunci cand cumperi un nou telefon mobil este recomandat sa-l tii in mana si sa-l testezi putin. Ti se pare confortabil? Este prea greu sau prea usor? Iti aluneca din mana? Poti sa-l tii in buzunar cu usurinta? Cum arata ecranul? Daca vei folosi telefonul in principal pentru apeluri, atunci dimensiunea ecranului va fi mai putin importanta. Dar daca vei naviga mult online si vei citi documente ori pagini mari, atunci un model cu ecran mai mare iti poate fi de un real ajutor.