Luarea in greutate atunci cand este gravida

Indiferent de greutatea ta initiala,este normal ca pe parcursul sarcinii sa cresti in greutate cu 9 pana 12 kilograme.In primele trei luni probabil ca nu te vei ingrasa, sau chiar vei slabi daca ai greturi care iti taie apetitul.

Incepand cu luna a 4-a, pofta de mancare revine si te vei ingrasa in medie cate 500 grame pe saptamana,uneori cu 1 kilogram.

In luna a 6-a vei cantari in general cu 6 kg peste greutatea initiala. In lunile a 7-a, a 8-a si a 9-a, nu este recomandat sa iei mai mult de 1 kg – 1,2 kg pe luna.

Obisnuieste-te sa te cantaresti in mod regulat, cel putin de doua ori pe saptamana. Iti va fi usor sa-ti ajustezi meniurile in functie de luarea in greutate. Fara a te lansa in calcule complicate de calorii sau regimuri draconice, va fi suficient sa eviti un timp alimentele prea bogate, in special alimentele grase (lipidele) si dulciurile (protidele). Nu uita sa faci zilnic o jumatate de ora de mers pe jos  sau de inot, pentru a arde excesul de calorii. O luare excesiva in greutate comporta riscuri ce nu trebuie neglijate.

Supravegherea greutatii

Imprima diagrama urmatoare si completeaza-o in fiecare saptamana, in aceeasi zi. Aceasta iti va permite sa iti supraveghezi luarea in greutate. Orice abatere excesiva de la medie va trebui semnalata medicului.

Riscurile Iegate de ingrasarea excesiva

Pe parcursul sarcinii, metamorfoza corpului creaza un teren propice pentru luarea in greutate. In principiu, nu te-ai fi ingrasat niciodata atat de repde intr-un timp atat de scurt.

Totusi, lipsa supravegherii poate antrena probleme de sanatate, vergeturi si complicatii la nastere. Tesuturile invadate de apa si de grasime isi pierd supletea, ceea ce nu usureaza expulzia. Dupa nastere iti vei recapata mai repede silueta daca nu te-ai ingrasat in mod excesiv.

Problema de sanatate

In caz de luare excesiva in greutate, risti sa suferi o toxemie gravidica. Aceasta boala este declansata de excesul de proteine in urina. Ea se manifesta prin edeme (umflarea membrelor) si o crestere a tensiunii arteriale. Dureroasa si incomoda pentru mama, toxemia gravidica da nastere unor copii cu greutatea sub normal.

Tratamentul acestei boli necesita spitalizare.

Repartitia in greutate

29% : greutatea bebelusului

2 5 % : rezerve de grasime si retentie de apa

1 6 % : cresterea volumului sanguin

8 % : cresterea in greutate a uterului

8 % : lichid amniotic

6 % : cresterea in greutate a sanilor

6 % : placenta

Poftele

Si deodata, in mijlocul lui decembrie te apuca o pofta teribila sa mananci cirese rosii si zemoase. Nevoie organica sau psihologica? Nu conteaza, o vorba veche spune ca bebelusul va avea un semn din nastere, daca vei lasa mult timp poftele nesatisfacute. Poftele apar din modificarile hormonale care modifica saliva si altereaza perceptia gustului: un aliment banal cum ar fi un castravecior ti se pare subit delicios, in timp ce alt aliment care iti placea foarte mult nu face decat sa te dezguste. Daca poftele corespund uneori unor necesitati organice, atunci cand este vorba de alimente menite sa-ti faciliteze digestia (laptele, carnea, zaharul, condimentele), nimic nu te impiedica sa le cedezi. Fa-ti placerea, fara a abuza, cu exceptia cazului in care pofta vizeaza un aliment contraindicat pe timpul sarcinii.