Lectura:cheia unei invatarii reusite

De la invatatoare si parinti, trecand prin editorii de carti, toata lumea are un rol important de jucat in aceasta invatare majora, cea a lecturii. Iata sfaturile noastre pentru ca aceasta sa decurga in cele mai bune conditii

Cresa si gradinita pregatesc copilul pentru citire. Iata explicatiile unei supraveghetoare de cresa si a unei educatoare.

Credem adesea ca grupa de pregatire sau clasa I este momentul in care se declanseaza dorinta de a citi. In realitate, copilul nu asteapta sa implineasca 6 ani pentru a avea primele contacte cu lectura si este foarte interesat de aceasta. In clasa I el invata sa decodeze cuvintele si propozitiile, dar jocurile de ritmuri si rime, numaratoarele i-au permis deja sa isi pregateasca urechea pentru sunetele „fine” si sa se jaoace cu acestea (de exemplu, trecerea de la toc la tac si apoi la tic).

La cresa, „cititul” este deja o ocupatie adevarata

Cel mic rasuceste cartuliile cartonate in toate sensurile, cel „mare” de 2-3 ani se preface ca citeste si povesteste din memorie povestile pe care educatoarea i le-a citit de mai multe ori. El se lasa indrumat si de ilustratii. Putem spune deja ca citeste, dar el citeste imaginile, deoarece isi imagineaza textul care le corespunde. Copilul vostru pune astfel in legatura obiectul cu cuvantul, punandu-si in functiune imaginatia la turatie maxima.

Activitatile din cresa sunt foarte variate in mod intentionat, pentru a-i permite micutului sa intre in dimensiunea descifrarii fara a-si da chiar seama de aceasta. Astfel, i se propun, pe langa povestirile spuse de educatoare, sa animeze literele magnetizate de pe o tabla alba sau sa se joace cu puzzle-uri de litere si cifre. Aceasta ii permite sa se familiarizeze cu formele de care se va servi la invatarea cititului.

Un alt truc pentru a-I face sa inteleaga ca ceea ce spune, descrie, povesteste poate fi si scris

Sa iI facem sa cante tinand in mana cartea cu cantecelul respectiv sau sa ii punem la dispozitie cartea care contine povestea lui preferata, pentru ca el sa o poata rasfoi dupa voie.

Ajunsi Ia gradinita, copiii intra in perioada de „pre-lectura”…

Ce inseamna aceasta in mod concret?

Faptul ca educatoarea le explica importanta scrisului, utilitatea acestuia in viata cotidiana. In acest spirit, ea ii face sa decupeze retete de bucatarie sau pagini de revista si creaza ateliere in jurul acestor obiecte: ii pune sa pregateasca mancarurile sau prajiturile explicate in retete, le cere copiilor sa regaseasca cuvintele sau desenele identice in decupajele facute, ii pune, de asemenea, sa puna in relatie imaginile cu cuvintele…

Pe scurt, facand aceasta munca aparent plictisitoare, copilul incepe sa capete o idee despre ce este un cuvant, o litera. Foarte repede, el invata sa recunoasca cuvintele familiare, scrise cu litere de tipar, sa silabiseasca sunetele care corespund literelor prenumelui sau.