La volanul masinii - 5 mituri demontate!

Exista mai multe mituri pentru soferii care se urca la volanul unei masini, iar in continuare vom povesti si demonta cateva dintre ele.

1. Este ilegal sa mananci si sa conduci?

Nu. Cu toate acestea, daca atentia va este distrasa in timp ce luati mici gustari in spatele volanului, atunci acest lucru ar putea deveni o problema. In cele din urma politia va poate ancheta pentru conducere neatenta daca se dovedeste ca nu controlati masina in mod corespunzator.

2. Este ilegal sa bei atunci cand conduci?

La fel ca atunci cand mananci in spatele volanului, sa iei o gura de apa sau de cafea in timp ce conduci, nu este ilegal, dar ar putea atrage dupa sine aceleasi eventuale riscuri si probleme.

In unele situatii, poate fi periculos sa NU beti apa atunci cand conduceti. Asta pentru ca cercetatorii au aratat ca a conduce o masina deshidratat poate fi la fel de periculos cu a conduce in stare de ebrietate.

Deshidratarea poate duce la pierderea atentiei, la somnolenta si la timpi de reactie mai slabi. Daca vorbim de o calatorie lunga, in special in sezonul cald, este important sa evitati deshidratarea si sa aveti la indemana o sticla de apa.

3. Este ilegat sa fumezi in timp ce conduci o masina?

Fumatul in timpul condusului nu este ilegal, dar la fel ca mancatul si bautul, daca provoaca distragerea atentiei, ar putea duce la probleme neplacute. Daca in masina se afla pasageri cu varsta sub 18 ani, atunci este ilegat sa fumati in masina ca urmare a reglementarilor legale de protectie a copiilor.

 

4. Este ilegal sa conduci o masina cu castile pe urechi?

Desi nu exista o lege care sa precizeze acest lucru in mod clar, este extrem de inadecvat sa faceti acest lucru. Poate fi foarte periculos. Muzica din urechi va poate impiedica sa auzit sirenele de urgenta ale ambulantelor sau masinilor de politie, avertizarile la trecerea trenului, alti participanti la trafic si pietoni care se apropie de masina.

5. Femeile conduc mai bine decat barbatii?

Potrivit unui studiu privind obiceiurile soferilor la volan, persoanele de sex feminin tind sa depaseasca limita de viteza cu 17.5% mai des decat barbatii, insa barbatii au de 5 ori mai multe sanse de a provoca daune unei masini inchiriate in compartie cu masinile conduse de femei.

Un sondaj realizat de NCP a demonstrat ca femeile parcheaza o masina mai bine decat barbatii. Ele au marcat in medie un scor de 13.4 din 20, comparativ cu 12.3 din 20 cat au inregistrat barbatii.

Totusi in realitate este imposibil sa spunem daca barbatii sau femeile conduc mai bine, pentru ca totul tine de fiecare individ in parte.