Cand se face schimbarea uleiului masinii?

Pentru a evita problemele si pentru a ajuta masina sa functioneze corect si pentru a prelungi durata de viata utila, este important sa stiti cand sa schimbati uleiul si filtrul masinii.

Acestea sunt o grija fundamentala pe care trebuie sa o facem dupa o anumita cantitate de kilometri parcursi sau o anumita perioada de timp pentru a avea grija de motor si pentru a mentine o functionare optima a vehiculului.Intretinerea unei masini este o lucrare zilnica care implica cunoasterea unor situatii si elemente ale fiecarui vehicul.

Este important sa verificati des ca totul este in ordine, astfel incat sa nu existe obstacole si sa se evite daune care pot fi costisitoare.Prin urmare, si dincolo de imposibilitatile care pot aparea si care afecteaza mecanica unei masini, exista unele sarcini care pot si ar trebui programate in avans pentru a evita problemele si pentru a pregati masina sa mearga la drum.

Dintre acestea, schimbati uleiul si filtrul masinii.

Cand se face schimbarea uleiului?In termeni generali, putem spune ca vehiculele curente sunt proiectate sa aiba o schimbare a uleiului la fiecare 15 000 km, dar acest timp poate fi redus la vehicule mai vechi (intre 5.000 si 10.000 km). In cazul in care nu acopera cantitatea de kilometri rotiti, trebuie sa schimbati uleiul si filtrul o data pe an.

Retineti ca uleiul de motor sufera mai mult atunci cand exista multe calatorii scurte in timpul zilei decat daca faceti calatorii lungi pe sosea sau pe autostrada.De asemenea, este convenabila schimbarea uleiului daca observam deteriorarea carterului (una dintre partile motorului care, printre altele, indeplineste functia de a actiona ca un rezervor pentru ulei) din cauza uzurii sau a lipsei de utilizare atunci cand o masina petrece mult timp fara functie.Uleiul lubrifiaza si actioneaza partile interne ale motorului. Dar, pe masura ce masina este folosita, uleiul arde si colecteaza particule de murdarie, proces care determina pierderea proprietatilor care permit functionarea corecta a masinii.

De aceea, schimbarea acestuia din timp in timp este esentiala.Periodicitatea acestei sarcini depinde de utilizarea masinii, marca, modelul si anul de fabricatie.

De asemenea, influenteaza modul in care soferul conduce.