Jocurile video un pericol pentru copii?

Polemica a avut deja loc, jocurile video au fost acuzate de relele cele mai ingrozitoare. O dezbatere care atinge o fixatie psiho-socio: povesti deja auzite despre televizorul care tampeste, walkman-ul care asurzeste si calculatorul care… orbeste?

Dar cand nu esti tu insuti implicat, cum poti sa te pronunti referitor la argumentele pro si contra jocurilor video? Folosindu-va de sase sfaturi si de o selectie a jocurilor, orientati-va ca un adevarat profesionist in jungla jocurilor si ajutati-va copilul, un impatimit al acestora, sa nu se joace periculos!

Pro sau contra

Confruntata cu noutatile tehnice si cu termenii barbari care le insotesc, adulta din tine se simte dezorientata? In ceea ce-I priveste pe copilul tau, el s-a nascut cu ele. Ia cunostinta de efectele bune sau rele pe care jocurile le au asupra sanatatii si comportamentului lui.

Jocurile video dezvolta memoria, concentrarea, reflectia, coordonarea miscarilor si socializarea copilului.

Calitatea graficii si a scenariilor il ajuta sa se adanceasca in universuri fantastice. Un joc se bazeaza pe o cautare, deci copilul are un obiectiv, este activ.

contra…

Violenta din jocurile de actiune.

Ritmul frenetic din unele jocuri este o sursa de stress. Jocurile provoaca la copil o confuzie intre virtual si real.

Sfaturile

Ca si pentru filme, este obligatoriu sa existe o marcare explicita pe spatele cutiilor de ambalaj. Consultati-o in mod sistematic!

Urmariti permanent cu ce se joaca. A discuta cu copilul tau despre un joc inseamna sa vorbesti despre o poveste cu personaje in actiune. Veti identifica repede impactul pe care ele iI au asupra lui.

Jocul video este o distractie. Nu singura distractie!

Aveti grija sa existe si alte activitati ale copilului, in mod particular activitati sportive.

Nu-I lasati pe copil sa se joace ore in sir. Limitati timpul, dar fara prea mult sistematism: unele jocuri cer multa reflectie. Asadar, nu i-o taiati taman in mijlocul rezolvarii unei enigme…

Va imaginati cum ar fi sa vi se smulga din maini un volum (bun) de Mary Higgins Clark, cand mai aveati zece pagini pana la sfarsit? Pai, i-ar provoca impulsuri criminale chiar si celui mai potolit dintre copiii impatimiti!

Aparatul video sau calculatorul nu au fost instalate pentru a inlocui, pe gratis, o baby-sitter!

In caz de absenta, in special in timpul anului scolar, negociati timpul pe care copilul are voie sa-I consacre jocului.

Mai exista si sisteme de incuiere… mai radicale!

Nu-I lasati sa se izoleze de lume si indemnati-I sa se joace impreuna cu colegii lui.

Jocul video in grup permite o ancorare mai puternica in realitate.