De ce e importanta izolarea casei

izolarea casei izolarea casei

Oricat de bine dimensionate ar fi caloriferele sau centralele noastre de apartament, este lucru stiut ca daca peretii, acoperisul si podeaua casei nu sunt izolate cum trebuie, caldura se va strecura afara. Ca sa nu mai vorbim despre banii cheltuiti si de disconfortul locuitorilor.

Prin urmare, daca simti ca toamna si iarna in casa ta e frig, desi caloriferele duduie, ceva nu e in regula si trebuie sa veci ce anume. Cel mai probabil e vorba despre pereti, prin acestia putandu-se pierde pana la 35-40% din caldura.

Peretii sunt interfata dintre exterior si interior: cu cat mai permeabili sunt la schimbul de temperaturi si fluide dintre cele doua spatii, cu atat in casa noastra va fi mai cald vara si mai frig iarna. Adica exact cum e mai prost. Izolarea are doua mari componente: termica (rata de crestere/descrestere a temperaturii din interior este mai mica decat cea a exteriorului) si hidro (nivelul umiditatii exterioare nu se transmite si la interior).

Ambele sunt la fel de importante. Nu porni de la ideea ca  un perete e mai bun daca e mai gros, nu e intotdeauna adevarat. Un perete din caramida va fi mai bun izolator decat unul din beton, care este permeabil la apa (si gheata tot din apa este formata, iar inghetul afecteaza betonul in timp). Cu toate acestea, site-ul 1001case recomanda peretii din mai multe straturi de materiale de densitati diferite, care au cel mai bun randament in mentinerea unei temperaturi medii relativ constante. In ultima vreme au aparut nenumarate modalitati de protejare a locuintelor, noutatea constand fie in materiale, fie in tehnici de executie.

Izolarea poate fi facuta oricand

Izolarea exterioara poate fi facuta si ulterior construirii imobilului, in cazul in care cea initiala nu este competitiva. Este de preferat si mai la indemana sa se aplice stratul izolator (vata minerala sau fibra de sticla, intr-un strat cat mai gros, de minimum 3-4 cm) si obligatoriu trebuie creata o bariera de vapori, un strat care preintampina aparitia condensului.

Acest strat se acopera cu placi din polistiren expandat cat mai groase, pentru finisare. Se recomanda atentie la montarea ulterioara, peste aceste panouri, a pervazurilor, storurilor, parasolarelor, fiindca polistirenul este destul de moale si se distruge foarte usor daca este gaurit.

Izolarea interioara se face prin construirea unui perete fals din rigips, iar in spatiul ramas se pune vata minerala, care izoleaza peretii si previne aparitia igrasiei. Pe langa izolare, acest tip de protectie corecteaza si imperfectiunile peretilor, dar reduce si dimensiunea camerei cu aproximativ 8 cm.

Niciuna dintre modalitatile de izolare de mai sus nu trebuie facuta cu neprofesionisti. Montarea este aproape la fel de importanta ca si utilizarea materialelor de calitate. O fanta lasata la imbinarea placilor de polistiren (in cazul izolarii exterioare), o cantitate insuficienta de vata minerala sau nefinisarea peretilor de rigips de la interior pot compromite intreaga lucrare.