Invidios pe frate sau pe sora?

Un oaspete soseste in familie… Ati facut tot posibilul pentru a va pregati copilul… si totusi mania si invidia se dezlantuie uneori in casa! Cum sa reactionam in timpul acestor conflicte si cum sa le impiedicam?

Merita sa ne aducem aminte de mitul lui Abel si al lui Cain: rivalitatile intre frati si surori au existat dintotdeauna. Cum sa facem ca aceste invidii sa nu impiedice realizarea fiecaruia?

Ar da de gandit daca relatiile dintre frati si surori ar fi lipsite de orice fel de conflicte. Se pare ca aceasta este soarta tuturor familiilor… mai mult sau mai putin! Acum, deoarece noul venit atata invidia primului nascut, lucrurile se complica… Pentru a nu inrautati situatia trebuie sa ascultati cu atentie ceea ce fiecare are sa va spuna…

Sunt invidiosi? Ajutati-i sa isi exprime sentimentele

In fata atitudinii uneori ostile a celui mare, sunteti inclinati sa ii corectati comportamentul certandu-I… Aratati-i mai degraba ca ii intelegeti confuzia si nu ezitati sa il compatimiti: „s-ar parea ca esti invidios pe surioara ta… stiu foarte bine ca ti-ar placea sa petrec mai mult timp cu tine”. Nu puteti sa fl convingeti ca sentimentele sale sunt nefondate, chiar daca ii dati dreptate! Numai lasandu-I sa isi exprime suferinta, fara sa isi simta stirbit prestigiul (ceea ce este cazul cand il invinovatiti ca este invidios), primul nascut va putea sa se acomodeze prezentei bebelusului pe o durata mai mare.

Nu-i obligati sa se iubeasca

Copilul se poate mania pe fratele sau sora lui, sau chiar pe dumneavoastra. Afirmatiile de genul „Nu te mai iubesc!” sau „Esti rau!” exprima frustrarea ca nu mai detine locul privilegiat de unic fiu. Chiar daca credeti ca nu e drept ce face, respectati-i sentimentele. Nu va deveni nicidecum un baiat rau.

Nu-i puneti la intrecere

Chiar si aprecierile cele mai banale ii pot jigni pe copii. Fiti atenti la modul in care faceti comparatii Intre ei, mai ales in prezenta unei persoane din afara familiei: „Dan tocmai a facut primii pasi, in timp ce Paul a inceput sa mearga mult mai tarziu!”. La fel si in cazul rezultatelor scolare… Totusi, copii dumneavoastra trebuie sa se afirme pe cont propriu si nu in functie de surioara, de fratele mai mare si nici chiar de parinti. De aceea, nu fiti zgarcit cu aprecierile pozitive sau cu sfaturile… dar oferiti-le fiecaruia in parte si nu comparandu-i! Sunt diferiti… cu atat mai bine! Fiti optimisti in ce priveste reusita copiilor! Puneti-i sa coopereze: in jocuri, in asumarea unor sarcini… Un mod simplu de a dezvolta solidaritatea si ajutorul reciproc.

Nu incercati sa fiti egalitari

de exemplu, oferindu-le aceleasi cadouri. Cadourile, cantitatea de mancare, orele de somn, iesirile, activitatile sau hobby-urile… trebuie sa fie conforme cu varsta si caracterul fiecaruia… chiar daca uneori copii doresc ceea ce vad la ceilalti! Se vor simti mai increzatori daca stiu ca ii recunoasteti dupa ceea ce sunt si vor inceta, treptat, sa se mai compare cu fratii si surorile lor. In orice caz, orice ati face, copilul va gandi ca sunteti nedrepti. Dreptatea, pentru ei, inseamna sa obtina tot ceea ce vor. Sunteti, deci, nedrepti de fiecare data cand ii spunetl „nu”! Asta este…

Fiti alaturi de copilul dumneavoastra in acesta incercare

Nu pentru ca s-a nascut un nou bebelus, copilul a devenit „cel nnare”. Acesta are inca nevoie de momente pe care sa le petreaca impreuna cu parintii! Pentru a atrage atentia asupra sa, poate sa faca pe bebelusul intorcandu-se la comportamentele primei copilarii (sa-si suga din nou degetul, sa faca din nou pe el in pat, sa se murdareasca atunci cand mananca etc.). Nu il certati… dar nici nu ii faceti jocul, consolandu-l! Aratati-i, mai degraba, ca ati inteles mesajul… Aceste momente de invidie sunt inevitabile intre frate si sora… Asta nu inseamna ca nu se iubesc! Isi disputa intaietatea in fata parintilor… Nu-i judecati, acest lucru i-ar face sa se simta vinovati. In final, ati inteles destul de bine supararea lor! Demonstrati-le acest lucru si, treptat, vor putea sa traiasca mai mult pentru ei si mai putin pentru dumneavoastra…