Introduceti-va micutii in lumea cartilor

Dorinta de a citi se inoculeaza cu mult inainte de invatarea cititului. Rolul parintilor este, si in acest caz, foarte important. Alegerea cartilor, povestile de seara, mici viclesuguri… Iata cateva mijloace bune pentru a insufla copiilor gustul cartilor.

Depinde mult de atitudinea voastra ca el sa devina un cititor asiduu. Intr­adevar, voua va revine sarcina de a-i deschide ochii spre acest univers in care domneste imaginatia.

A priori, un copil nu are nici un motiv sa nu ii placa cartile, pline de imagini si de povesti frumoase, care il fac sa viseze sau sa inteleaga mai bine viata de zi cu zi.

Dar va revine si voua indatorirea sa il faceti sa iubeasca acest univers de hartie.

Deveniti povestitor

Toti copiii adora sa li se spuna povesti. Iar aceste momente de intimitate reprezinta, de asemenea, unul din modurile cele mai frumoase de a le descoperi gustul lecturii…

Spunerea unei povesti este o intreaga arta!

Dar pentru copiii lor, multi parinti simt o adevarata placere sa revina in lumea basmelor, descoperindu-si chiar talente de mim sau de cantaret, necunoscute pana acum.

Iata cateva sfaturi pentru a debuta fara griji in aceasta noua cariera..

Reflexe bune si erori ce trebuie evitate

Pentru a-i insufla dorinta sa deschida o carte, trebuie sa faceti cele cuvenite pentru ca acest univers sa fle atragator.

Nu trebuie sa uitati ca la ora actuala exista o mare concurenta intre ofertele de divertisment: televizor, jocuri video, cinematorgaf, jucarii de tot felul.

Intrucat cartea a devenit o optiune intre altele, trebuie sa dati dovada de indemanare pentru a-I atrage, evitand in acelasi timp sa fiti prea exigenti, deoarece astfel riscati un esec.

Primul lucru de care trebuie sa tineti cont este varsta copilului si daca stie deja sa citeasca sau nu. In functie de aceste criterii, strategiile voastre pot fi foarte diferite.

Intre 3 si 6 ani:

Variati genurile: pe langa povestile traditionale, care fac sa-i functioneze imaginatia, ganditi-va sa-i puneti in mana documentare, carti animate, albume, poezioare… Va avea cu siguranta preferinte, incepand astfel sa-si formeze gusturile de cititor, facand ca un adult selectia intre ce ii place sau ce nu ii place.

  • Chiar daca nu mai este un bebelus, lasati-i posibilitatea sa regreseze si sa-si regaseasca „cartile de bebelus”. Cunoscand povestea pe dinafara, si-o poate repeta singur si sa savureze placerea de a proceda ca cei mari.

De altfel, ar fi o greseala sa le dati, in special fara acordul lui, fratiorului sau altui copil. Cartea este o proprietate personala si el este cel care trebuie sa decida ce vrea sa faca cu ea.

  • Inscrieti–l la o biblioteca si faceti din aceste iesiri un adevarat ritual. Insotiti-l pe alei, frunzariti impreuna paginile.

Se va impregna de atmosfera adesea foarte senina a unei biblioteci, pe care este deja perfect capabil sa o aprecieze, chiar daca prin natura sa este mai degraba turbulent. singura precautie: nu prelungiti aceste vizite la mai mult de cateva minute, deoarece riscati sa faceti din ele o corvoada, cu care vor fi asociate si cartile.

  • Abonati–l la reviste pentru copii, care il vor obisnui sa citeasca in mod Cititi impreuna tot ce va cade in mana: etichete, afise…