Intrebari pe care ar trebui sa le adresezi medicului tau

În ciuda celor mai bune intenții și a anilor de pregătire, medicii sunt falibili la fel ca noi ceilalți. Ei pot face ocazional greșeli sincere și interpretează greșit ceea ce li se comunică. Din acest motiv, este important să aveți un rol activ atunci când aveți de-a face cu medicul dumneavoastră. Pune o mulțime de întrebări și rămâi concentrat pe detaliile de ce vorbești cu ei în primul rând. Dacă ați primit un răspuns negativ, atunci poate luați în considerare căutarea unui nou medic, dar asigurați-vă că puneți întrebările potrivite care vă vor oferi mai mult control și înțelegere asupra sănătății dumneavoastră medicale.

Zilele unui medic care se gândea în tăcere la dosarul unui pacient și apoi anunță cursul acțiunii fără să arunce o privire în direcția lor au trecut de mult. Relația medic/pacient la care se aspira este una reciprocă și pe deplin transparentă, în care procesul decizional este împărtășit. Rolul medicului este de a evalua problema pacientului și apoi de a-i informa cu privire la opțiunile lor, așa că nu vă fie teamă să întrebați care sunt alternativele.

Dacă ați luat decizia de a începe să luați anumite medicamente, să faceți o intervenție chirurgicală sau să vă implicați în orice alt tip de tratament pe care medicul dumneavoastră l-a prescris, nu presupuneți doar că acesta va fi un remediu miracol. Medicul dumneavoastră va ști dacă tratamentul va avea ca rezultat o îmbunătățire semnificativă pentru dumneavoastră sau dacă pur și simplu va atenua câteva dintre simptome, așa că asigurați-vă că stabiliți exact la ce rezultat vă puteți aștepta. Cu aceste cunoștințe, ați putea decide să vă schimbați cu totul decizia cu privire la cursul tratamentului. 

O enigmă comună pentru medici este că au prea multe de făcut în prea puțin timp. Prin urmare, tentația este să încerce să treacă prin cât mai multe probleme cu pacientul lor. Acest lucru poate fi contraproductiv, totuși, așa că nu vă fie teamă să sugerați să vă concentrați pe o anumită zonă și să lăsați problemele mai mici pentru o altă zi. Acest lucru nu numai că va face o programare mai amănunțită, dar și medicul dumneavoastră vă va fi extrem de recunoscător.

Opțiunile tale personale de stil de viață reprezintă 70% din riscul tău de îmbolnăvire și boală, conform Dr. Rob Danoff, doctor în medicină osteopată în cadrul Aria Health System din Philidelphia. În cele din urmă, aveți control asupra factorilor precum dieta, rutina de exerciții fizice și dacă fumați sau nu țigări sau beți alcool în exces. Ajustarea stilului de viață poate avea un impact mult mai mare asupra sănătății generale decât orice tratament pe care un medic le va recomanda, dar dacă nu puneți întrebarea, este puțin probabil să-și ofere sfatul clinic în acest domeniu.

În funcție de tratament, aceasta este probabil cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o adresați medicului dumneavoastră. Chiar dacă efectele secundare ale tratamentului sunt minime, ar trebui să discutați întotdeauna despre impactul lor potențial. Înțelegerea riscului pe care sunteți pe cale să vă asumați va minimiza, de asemenea, orice surprize nedorite ulterioare, deoarece veți fi pe deplin pregătiți pentru orice reacții care ar putea apărea.