Incurajati copii sa deseneze

Incurajati copii sa deseneze Incurajati copii sa deseneze

Spuneti: „Ah! Ai uitat sa desenezi parul sau ai uitat picioarele” deoarece exact acolo ar fi posibil sa descoperim ca exista o problema.

Ce fel de probleme?

De exemplu, daca copilul deseneaza un cerculet pe piciorul bebelusului, pe care 1-a reprezentat, iar noi stim ca, in urma Cu cateva zile, bunica lui si-a rupt colui femural, acesta va fi modui lui de a isi descarca emotia legata de accidentul produs in casa.

Caracteristicile pe care le pot avea desenele lui

In acest stadiu de maturitate, putem incepe sa stabilim o prima legatura intre dezvoltarea copilului si desenele lui. Observand trasaturile, apasarea sau felul in care foloseste spatiul, puteti afla ceva mai multe despre copil.

Chiar daca specialistii raman prudenti cu privire la interpretarea desenelor copiilor, unii dintre ei par sa revina des, in lucrarile lor, asupra unor aspecte.

Apucarea instrumentului. Modul de apucare suplu exprima o motricitale libera si relaxata, o apucare fortata este semn al unei contractari datorate unor tensiuni. In cazul acesta va trebui sa il invatam sa tina mai bine creionul sau carioca.

Modul de utilizare a spatiului. Foarte plin, manifesta incredere si dorinta de crestere. Slab ocupat, releva un copil ternator si timid.

Punctul de plecare al desenului pe foaie. In mod normal, copilul incepe desenul sau in centrul foii, exprimand astfel locul in care se situeaza pe sine insusi in raport cu lumea exterioara. Copilul trebuie sa isi satisfaca nevoia de a fi in centrul lumii. Daca nu procedeaza in felul acesta, este semn de inhibitie sau timiditate.

Trasatura. Daca trasaturile sunt sigure, copilul poate exprima usurinta sa de miscare, libertatea de a explora si deci de a desena. O trasatura mai ezitanta releva o teama de balbaiala, o frica de dezaprobare si, poate, o educatie axata prea strict pe curatenie. O trasatura usoara pune in evidenta o natura sensibila si corespunde unui comportament similar in joaca si in viata cotidiana. O trasatura apasata indica o energie puternica, o buna vitalitate si nevoia pe care o simte copilui de a dispune de spatii largi.

O memorie de elefant!

Pastram cu totii imagini din copilarie. Dar capacitatea de memorare precoce nu functioneaza in acelasi fel la toti copii,

Capacitatea de memorare este precoce, dar ea nu functioneaza in acelasi fel la toti copiii de la 3 luni la 10 ani

Mirosul mamei, prajiturile bunicii, primul tur de manej cu taticul… Pastram cu totii in memorie aceste imagini din copilarie. Dar daca facultatea de memorare este precoce, ea nu functioneaza in acelasi mod la toti copiii