Iata tot ce trebuie sa stiti despre antipsihotice

Iata tot ce trebuie sa stiti despre antipsihotice Iata tot ce trebuie sa stiti despre antipsihotice

Antipsihoticele, cunoscute și sub denumirea de neuroleptice , se întâmplă să fie o categorie de medicamente psihotrope, care este de obicei benefică în tratamentul psihozei, inclusiv paranoia, halucinațiile, iluziile etc.

Utilizarea principală a antipsihoticelor este gestionarea schizofreniei și tulburării bipolare. de asemenea. Antipsihoticele au efecte diferite asupra diferitelor persoane. Administrarea de antipsihotice poate avea efecte secundare, cum ar fi creșterea în greutate, impotența, ginecomastia, sindromul metabolic și tulburările de mișcare involuntare. 

Antipsihoticele din prima generație (antipsihotice tipice) au fost introduse în deceniul anilor 50, în timp ce a doua generație (antipsihotice atipice) și altele au apărut la începutul jumătății deceniului 70. Următoarele pinte vă vor spune tot ce trebuie să știți despre antipsihotice.

Știți până acum că antipsihoticele sunt folosite pentru vindecarea psihozei. Dar ce este psihoză? Este un termen medical sau o afecțiune. 

O persoană care suferă de psihoză ar putea halucina, adică să vadă sau să audă lucruri care nu sunt prezente acolo sau iluzii, adică să aibă credințe sau idei care nu au nicio legătură cu realitatea. Adesea, oamenii numesc o pauză de realitate ca psihoză. Schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburarea personalității și tulburarea schizoafectivă prezintă simptome psihotice.

Cu toate acestea, unii dintre voi ar putea prezenta simptome psihotice chiar dacă nu sunteți afectat de niciuna dintre aceste afecțiuni. 

Dacă suferiți de psihoză, medicul vă poate sfătui să rămâneți cu medicamente antipsihotice pentru a scăpa de simptome. 

Cu ajutorul antipsihoticelor, este posibil să simțiți că direcția vieții dvs. este în mâinile voastre, mai ales dacă sunteți tulburat din cauza simptomelor psihotice. 

Dacă datele luate de Colegiul Regal al Psihiatrilor sunt luate în considerare, 4 din 5 persoane afectate de psihoză consideră că utilizarea antipsihoticelor este utilă în gestionarea simptomelor. Anumite antipsihotice pot vindeca și mania și depresia.

Mesajele sunt transmise dintr-o parte a creierului tău în alta cu ajutorul substanțelor chimice prezente în interiorul creierului tău. 

Dopamina este una dintre aceste substanțe chimice. 

Dacă creierul conține exces de dopamină, acest lucru poate forța creierul să funcționeze diferit. Acest lucru duce în cele din urmă la dezvoltarea simptomelor psihozei. 

Medicamentele antipsihotice au un rol cheie de jucat aici, deoarece pot reduce nivelul de dopamină din creier la cel al celorlalte substanțe chimice.

TIPURI DE ANTIPSIHOTICE

Cea mai obișnuită medicație antipsihotică este de două tipuri - antipsihotice de primă generație sau tipice și antipsihotice de a doua generație sau atipice. 

Medicamentele de primă generație au fost utilizate încă din deceniul anilor 50. Medicamentele de a doua generație au fost utilizate încă din anii 70 și 90. 

Efectele lor secundare respective se diferențiază una de alta. Antipsihoticele tipice vă pot afecta mișcarea mai mult decât cele atipice.

Cu toate acestea, acest lucru nu implică faptul că medicamentele atipice nu vin fără efecte secundare asupra mișcării. Toți indivizii nu reacționează la fel la medicamente. Nu puteți fi complet sigur cu privire la efectele pe care le va avea medicamentul asupra dumneavoastră. Antipsihoticele tipice s-ar putea să nu vi se potrivească, în timp ce cele atipice s-ar putea și invers. Aflați mai multe despre aceste două tipuri.

Există o serie de efecte secundare ale medicamentelor antipsihotice. Strămutături și rigiditate, somnolență și lentoare, creștere în greutate, constipație, vedere încețoșată, gură uscată, diabet, modificări hormonale , buze, maxilar și mișcare a limbii și neliniște inconfortabilă. Acestea fiind spuse, nu toate antipsihoticele sunt asociate cu aceste efecte secundare. Este posibil să aveți mai puține efecte secundare la mișcare cu antipsihotice atipice. Dar efectul secundar ar putea fi în continuare acolo. Dacă aceasta este situația, medicul vă poate pune pe alt medicament.

E TREBUIE SĂ FACEȚI DACĂ DORIȚI SĂ RENUNȚAȚI LA ANTIPSIHOTICE?

Dacă doriți să întrerupeți medicamentul antipsihotic, trebuie mai întâi să vă adresați medicului dumneavoastră. Medicul va reduce doza cu timpul, astfel încât să puteți opri treptat administrarea de antipsihotice. În cazul în care renunțați la medicamente dintr-o dată, acest lucru ar putea duce la psihoză de revenire. Simptomele vor reveni brusc și veți începe să vă simțiți rău încă o dată.

Discutați întotdeauna cu un psihiatru sau un medic generalist dacă un antipsihotic nu funcționează pentru dvs. sau vă este dificil să faceți față efectelor secundare ale medicamentului. De asemenea, trebuie să vă informați medicul despre orice alt medicament pe care l-ați luat, deoarece antipsihoticele pot interacționa cu ele.