Ghid de curatare al covoarelor

covor cu pete covor cu pete

Un covor curat este important atat pentru aspectul locuintei tale, cat si pentru sanatatea celor care locuiesc in ea. Petele sunt unul dintre elementele care poate distrage atmosfera linistita din casa, in timp ce alergenii si murdaria pot sa contibuie la problemele respiratorii. 

Exista o serie de moduri de curatare a covorului in functie de natura mizeriilor.

1. Aspirarea covoarelor

Pregatiti camera pentru a fi aspirata. Ridicati jucariile sau alte obiecte care vor impiedeca trecerea aspiratorului. Verificati daca exista articole mici precum monedele care ar putea defecta aparatul de aspirare. Nu uitati sa aruncati o privire inclusiv sub mobilier. Aspirati mai intai jaluzelele, deasupra mobilierului, pervazele si soclurile. Praful care cade de pe acestea poate fi aspirat ulterior.

2. Folositi un dispozitiv de fixare a duzelor pentru a curata zonele greu accesibile. 

Marginile covoarelor si ale soclurilor colecteaza adesea praful care trebuie mai intai indepartat. Daca mobilierul nu poate fi miscat, utilizati extensia aspiratorului pentru a ajunge sub canapele sau alte piese sub care nu se poate ajunge in alt fel.

3. Aspirati atat orizontal cat si vertical. Mai intai aspirati intreaga camera inainte si inapoi, apoi repetati procesul mergand de la stanga la dreapta. Fibrele covorului sunt in general rasucite, iar urmand ambele directii, va puteti asigura ca fiecare parte a acestuia a fost atinsa. Acest lucru este foarte util, mai ales atunci cand sunteti posesorul unor animale de companie, deoarece in acest fel se va indeparta parul lasat de ele.

4. Dupa aspirarea, recomandam frecarea acestora cu o carpa curata.

Folositi o carpa alba. Cele care au modele si culori, pot sa complice lucrurile lasand culoarea pe covorul dumneavoastra. Nu folositi perii, deoarece acestea pot afecta fibrele covorului.

5. Alegeti solutia potrivita de curatare a covorului. Exista o mare varietate de astfel de produse, insa nu toate sunt potrivite pentru tipul covorului dumneavoastra sau pentru pata care exista in acesta. Daca exista o pata proaspata pe covor, umeziti carpa cu apa rece, nu folositi apa calda deoarece aceasta va imbiba si mai tare pata in material. Atunci cand exista pete de urina animala, folositi un produs de curatare pe baza de enzime, special conceput pentru astfel de pete. Daca nu aveti la indemana un astfel de produs, eliminati petele cu o solutie pe baza de amoniac, urmata de putin detergent si apa rece.

Daca folositi sapunul si nu clatiti foarte repede de la aplicare, acesta va atrage murdaria din jur si va lasa o pata mai mare decat inainte. De asemenea va recomandam sa nu apasati foarte tare, apasarea puternica poate sa conduca petele si mai adanc in fibra covorului.