Ghid de cumparare a purificatorului de aer: cum sa alegeti modelul potrivit

Ghid de cumparare a purificatorului de aer: cum sa alegeti modelul potrivit Ghid de cumparare a purificatorului de aer: cum sa alegeti modelul potrivit

Alergia la polen, astmul, animalele de companie ... bolile respiratorii sunt o realitate din ce in ce mai prezenta si prevalenta lor continua sa creasca. Daca acesta este cazul dvs., s-ar putea sa va fi gandit sa cumparati un purificator de aer (sau chiar a fost recomandat de personalul medical), un dispozitiv in aspect foarte similar cu aparatele de aer conditionat, dar cu misiunea de a returna un aer mai bun decat cel pe care il capteaza.

In acest ghid de cumparare a purificatorului de aer veti gasi o explicatie simpla despre modul in care functioneaza si cum sa alegeti un purificator de aer care sa raspunda nevoilor dvs. 

Cum functioneaza un purificator de aer

Misiunea unui purificator de aer este de a elimina elementele prezente in aer : polen, acarieni, praf, fum de tutun ... in general, poluanti. In consecinta, returneaza un aer mai curat si, in unele cazuri, cu mai putine mirosuri, deoarece capteaza particulele responsabile pentru acesta.

Pentru a retine aceste particule, acestea capteaza mai intai aerul ambiant cu ajutorul unui ventilator si, dupa ce au trecut printr-un sistem de filtrare in care sunt captate impuritatile, aerul revine in camera.

Desi exista mai multe tehnologii pentru purificarea aerului, cum ar fi precipitatorii electrostatici sau utilizarea ozonului, asa cum am avansat anterior, cea utilizata la nivel comercial este filtrele cu randament ridicat.

Filtrele de inalta eficienta ofera o solutie eficienta si sigura. Desigur, acestea nu sunt perfecte, necesitand inlocuirea acestora periodic, astfel incat sa continue sa-si indeplineasca misiunea. De fapt, punctul de plecare atunci cand alegeti un purificator de aer va fi tocmai sa stiti ce grad de retentie ofera.

Capacitatea de retinere a filtrului care integreaza purificatorul de aer este esentiala deoarece determina calitatea aerului care va intra in camera. In acest sens, recomandarea este sa cautati modele care au filtre HEPA (din limba engleza High Efficiency Particulate Air ) si nu „de tip HEPA”.

De ce? Pentru ca un filtru sa poata fi numit HEPA, acesta trebuie sa indeplineasca anumite standarde, adica trebuie sa prinda toate particulele egale sau mai mari de 0,3 microni in diametru cu o eficienta de 99,97%.

Astfel, putem gasi si modele cu filtre „de tip HEPA”, in general mai accesibile dar si mai putin eficiente, care fie nu indeplinesc standardele HEPA, fie nu au fost testate in laboratoare independente.

Urmatorul aspect de evaluat este sa cunoastem metri cubi ai camerei al caror aer urmeaza sa-l purificam. Si, ca si in cazul aparatelor de aer conditionat, nu este acelasi lucru sa functionezi intr-o camera de 10 metri patrati decat sa conditionezi o camera de 50 de metri cubi.

Este important sa cunoastem aceste informatii pentru a ne putea masura nevoile de purificare, astfel incat sa nu ramanem scurti sau sa investim mai mult decat este necesar intr-un purificator supradimensionat. Vezi ghidul complet pe www.conde.ro.