Fondul Proprietatea vinde 2,5% din OMV Petrom

  • Joi, 17 Septembrie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
OMV Petrom OMV Petrom

Fondul Proprietatea (FP), cel mai mare fond de investitii din Romania, a scos la vanzare un minim de 1,4 miliarde de actiuni la OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listata locala.

Miza reprezinta 2,47de procente din capitalul companiei si are o valoare de piata de peste 500 milioane de lei (105 milioane de euro), pe baza pretului de inchidere de marti (0,371 RON pe actiune), insa tranzactia se va inchide probabil la o reducere. Pretul actiunilor SNP a scazut miercuri cu 4de procente dupa ce Fondul Proprietatea si-a anuntat intentia de a vinde.

Fondul a lansat miercuri, 16 septembrie, o oferta accelerata de constructie de carti. Citigroup Global Markets Limited si Wood & Company Financial Services sunt agentii de tranzactionare comune pentru tranzactie.

Fondul Proprietatea detinea 9,9de procente din actiunile OMV Petrom inainte de aceasta tranzactie. Fondul si-a redus treptat participatia la compania petroliera in ultimii ani. Fondul detinea o participatie initiala de 20de procente la OMV Petrom si a facut prima vanzare in 2013. De atunci, fondul a vandut aproximativ 10de procente din actiunile companiei.

Fondul Proprietatea are nevoie de numerar pentru a-si finanta programele de rascumparare de actiuni care vizeaza reducerea decalajului dintre pretul actiunii fondului si valoarea activului net pe actiune, care este in prezent aproape de 19de procente. Optiunile administratorului de fond pentru obtinerea de numerar sunt destul de limitate, avand in vedere ca companiile nelistate reprezinta 70de procente din portofoliul fondului. intrucat listarea producatorului de energie Hidroelectrica va fi probabil amanata pentru inca doi ani, Fondul Proprietatea va continua sa se bazeze pe OMV Petrom pentru numerar rapid. Cu toate acestea, fondul a fost de acord cu o perioada de blocare de 180 de zile in care nu va vinde nicio actiune OMV Petrom dupa aceasta tranzactie.

Pentru cei care au avut venituri mai mari, nu un salariu minim aceasta si isi pot permite sa cumpere actiuni, aceasta este o oportunitate.

OMV Petrom este cea mai mare companie de petrol si gaze din Romania, controlata de grupul austriac OMV (51de procente). De asemenea, statul roman detine o participatie de 20,6de procente la companie. Grupul are o capitalizare de piata de peste 4,1 miliarde de euro.

Auchan va deschide 400 de magazine de proximitate in benzinariile Petrom din Romania in urmatorii cinci ani

OMV Petrom, cea mai mare companie energetica din sud-estul Europei, controlata de grupul austriac OMV, si Auchan Retail Romania, filiala locala a retailerului alimentar francez Auchan, isi vor extinde parteneriatul pentru deschiderea magazinelor de proximitate MyAuchan in statiile de alimentare Petrom.

Aproximativ 400 de magazine de proximitate MyAuchan se vor deschide in reteaua Petrom in urmatorii cinci ani.

Zona comerciala existenta in statiile de alimentare Petrom va fi renovata pentru a gazdui magazinele de proximitate MyAuchan. in functie de zona fiecarei statii, pana la 2.500 de produse dintr-o mare varietate vor fi disponibile la raft, de la produse alimentare, inclusiv produse proaspete, fructe si legume, pana la produse nealimentare precum cosmetice, detergenti, produse pentru copii si accesorii auto.