Fiat vrea ca pana in 2030 sa vanda numai masini electrice

În timp ce întreaga lume se luptă din cauza crizei climatice, în loc să stea alături de cei care strigă după ajutor, majorul auto Fiat a decis să dea o mână de ajutor.

Recent, compania italiană de automobile Fiat a anunțat că va deveni o marcă numai electrică până în 2030. A promis că, din 2025 încolo, va întrerupe toate modelele cu motoare cu combustie la nivel global. Asta înseamnă că se va alătura altor companii de automobile care s-au angajat să devină electrică în aproximativ același interval de timp. 

Dacă te uiți la asta din punct de vedere al mediului, este un plan grozav. Dar întrebarea este, va fi Fiat capabil să-și respecte promisiunea?

În primul trimestru al anului 2021, compania se confrunta în SUA cu vânzări drastic scăzute de doar 815 unități dintre toate modelele sale. Cu toate acestea, a funcționat mai bine în Europa, cu o gamă mai diversă, inclusiv câteva modele recent lansate, cum ar fi  Noul Fiat 500 . Sincer, se pare că există doar aproximativ cincizeci și cincizeci de șanse ca compania să-și îndeplinească promisiunea.

Fiat a spus că dorește să stabilească o paritate de preț între mașinile electrice și mașinile cu motor cu combustie. CEO-ul Olivier François a confirmat că între 2025 și 2030, toate vehiculele Fiat vor deveni doar electrice. El a continuat că scăderea actuală a prețurilor bateriilor ar putea contribui la egalizarea costului vehiculelor electrice (EV) și al mașinilor cu motor cu combustie.

Compania a decis să lanseze Noul Fiat 500 înainte de începerea pandemiei după ce a înțeles că lumea nu mai poate suporta niciun compromis. Ținând cont de acest lucru, acesta a fost cel mai bun moment pentru a lua măsuri pentru un mâine mai bun. 

Fiat este cel mai nou brand care s-a angajat să transforme întreaga sa flotă în electricitate, mai ales după ce multe țări au adoptat legi mai stricte. De exemplu, Marea Britanie a declarat că din 2030 nu va permite vânzarea de mașini fără emisii zero. Totuși, angajamentul Fiat nu se aplică țărilor în care  vânzările de motoare cu combustie internă (ICE ) sunt interzise. Producătorul auto a precizat că promisiunea sa se aplică numai țărilor care vor permite vânzările ICE în viitor.

TBH, decizia Fiat pare corectă pentru că compania se concentrează în continuare pe mașinile de oraș a căror cerere a crescut din cauza celor 500 de modele. În acest moment, nu s-a deschis despre fabricarea de vehicule electrice altele decât Noul Fiat 500, dar a asigurat că vor produce vehicule care sunt diferite de mașinile de oraș. Dacă vă amintiți, în 2019, expuseseră Centoventi Concept EV, care arăta ca o reinventare a lui Fiat Panda. Acest EV va avea probabil o platformă diferită de Noul Fiat 500 sau platforma STLA a Stellantis.

Compania de automobile lucrează la îmbunătățirea disponibilității stațiilor de încărcare pentru persoanele care nu au acces la electricitate obișnuită. Oamenii care locuiesc în apartamente sau în alte zone în care întreruperile de curent sunt frecvente ar putea avea probleme la încărcarea vehiculelor electrice, iar acest plan are ca scop beneficiul lor. Fiat crește, de asemenea, numărul de puncte de încărcare rapidă.