Etichetele produselor alimentare: stii ce vor sa spuna?

Consumatorii nu sunt intotdeauna lamuriti in legatura cu informatiile de pe etichetele nutritionale si nici despre cum sa le interpreteze, astfel incat tot ajutorul pe care il putem avea in acest sens este foarte important.

Etichetarea nutritionala de pe etichetele produselor alimentare prezinta informatii importante pentru consumatori, mai intai valoarea calorica sau valoarea energetica, exprimata in kJ (kJ) si Kcal (kilocalorii), adica calorii (energie) pe care corpul nostru le primeste prin ingerarea unui aliment.

In al doilea rand, compozitia anumitor grupe de nutrienti (grasimi totale si saturate, carbohidrati si zaharuri, proteine ​​si sare).

Etichetele produselor alimentare: stii ce vor sa spuna?

Dupa cum s-a indicat, alimentele sunt compuse din diferite tipuri de nutrienti, cum ar fi carbohidrati, grasimi, proteine, minerale sau apa, printre altele. La randul lor, in cadrul grupului de carbohidrati, se spune ca acestea ar fi amidonul, zaharurile si fibrele.

Cum sa stiti cand un aliment este mai sanatos

Intre alimentele care sunt pe piata, exista o diversitate in ceea ce priveste compozitiile lor nutritionale, astfel incat unele alimente sunt mai sanatoase, iar altele nu, din cauza continutul lor in grasimi, zahar sau sare.

Astfel, etichetarea nutritionala este intotdeauna exprimata cu 100 grame sau 100 mililitri, in functie de faptul ca este vorba despre alimente solide sau lichide. In plus, se mentioneaza ca exista mai multe date care sunt obligatorii: valoarea energetica, cantitatea de grasime, cantitatea de acizi grasi saturati, cantitatea de carbohidrati, cantitatea de zaharuri, cantitatea de proteina si cantitatea de sare.

Informatiile continute in etichetele produselor alimentare

Lista ingredientelor. Acestea trebuie sa fie in ordine de la cea mai mica greutate la cea mai mare din toate produsele alimentare, cu exceptia compusilor cu un singur ingredient sau in bauturile alcoolice cu mai mult de 1,2% alcool in volum. Aceasta sectiune include aditivii, numerele celebre E (codurile atribuite).

Alergenii. Substantele care s-au dovedit a provoca alergii sau intolerante, cum ar fi gluten, arahide, lapte sau nuci, trebuie sa fie imprimate in mod vizibil de restul ingredientelor si o dimensiune minima a caracterelor.

Utilizare preferentiala sau data expirarii. Prima reprezinta perioada in care alimentul isi pastreaza toate proprietatile sale, inclusiv organoleptice (percepute de catre organele de simt, care sunt legate de aroma de alimente, culoarea, aroma si textura); iar a doua, ca ziua in care consumul sau nu mai este in siguranta.