Escroci celebri si schemele lor de fraudare

Bursa este locul pentru oamenii care doresc să devină milionari mari. Există multe modalități de a reuși în acest tip de afaceri, tot ce au nevoie este răbdarea și curajul pentru a face treaba. Nu este întotdeauna un bilet dus dus către oala de aur, unii oameni pur și simplu sunt mai norocoși decât majoritatea în ceea ce privește stocurile. Unii își găsesc succesul doar ca să-l piardă pe tot din cauza unor serii de decizii proaste.

La fel ca orice altceva, a deveni mare în această industrie necesită mult efort și timp. Nu există comenzi rapide, trebuie să ajungem cu toții la pământ și să facem treaba murdară. Unii oameni care au luat scurtăturile și-au găsit și scara către căderi. Iată câțiva dintre cei mai mari escroci de acțiuni la care lumea a fost martoră vreodată. Banii pe care i-au deturnat sunt atât de mari încât pot sprijini o țară întreagă.

Sam Israel este un investitor american devenit escroc de-a lungul anilor. A locuit la New York, unde a terminat liceul. Israel nu a avut norocul să-și obțină diploma de facultate, dar asta nu l-a împiedicat să devină multimilionar.

La sfârșitul anilor 90, Israel a fondat o companie, Bayou Hedge Fund Group, pe care a fost propriul director executiv. Compania a strâns aproximativ 450 de milioane de dolari de la investitori. Israel și unii dintre oamenii săi au folosit banii pentru uzul și beneficiile lor personale. La câțiva ani după ce a cheltuit banii, compania a început să primească niște profituri proaste, pe care Israelul a trebuit să angajeze un contabil fals. Această firmă falsifică face toate reparațiile financiare, falsificând documentele pentru a părea bună pentru investitori.

Înșelătoria a fost numită ulterior  schema Ponzi , care la trimis la închisoare pentru 22 de ani.

Nu există o sumă exactă pe care Kozlowski a furat-o de la investitorii săi, dar în funcție de stilul său de viață și de proprietăți, estimarea de 450 de milioane de dolari este corectă.

Kozlowski a devenit CEO al Tyco International în 1992. Este o companie de sisteme de securitate din Irlanda, cu un sediu central în SUA. În timp ce Kozlowski era CEO al companiei, el s-a asigurat că își va îmbunătăți situația financiară actuală. El folosea bani de la companie pentru uzul său personal.

Unul dintre activele sale acumulate include un apartament de 30 de milioane de dolari cu o perdea de duș de 6.000 de dolari. Tablouri scumpe, facturi de cumpărături și petreceri scumpe. Aceasta include un bonus de angajat neautorizat care a costat compania 81 de milioane de dolari. Toate acestea au fost puse sub fila Tyco International.

În 2005, Kozlowski și ofițerul financiar al companiei, Mark Swartz, au fost condamnați pentru crimele lor pentru până la 25 de ani de închisoare. Aceasta include o sumă totală de 134 de milioane de dolari pentru restituire.

Ebbers are cea mai mare sumă înșelată de până acum.

Ebbers este de origine canadiană și a crescut într-o gospodărie a unui vânzător. A obținut două doctorate onorifice de la Mississippi College și Tougaloo College. Întotdeauna a avut ochii ațintiți pe profesia financiară, începând ca investitori în unele companii până când și-a luat marea oportunitate.

Bernard Ebbers a co-fondat și a devenit CEO al companiei de telecomunicații,  WorldCom . În timpul domniei sale ca CEO al companiei, el a reușit să facă din WorldCom a doua cea mai mare companie de telecomunicații din SUA. Motivul din spatele succesului lor este că cumpărau în mod constant mici companii de telecomunicații și le fuzionau într-una singură. Domina Ebbers în industrie i-a adus numeroase premii, inclusiv cele două diplome onorifice ale sale.

În apogeul bogăției și faimei sale, Ebbers a devenit unul dintre cele mai promițătoare nume din industrie. Să-l comparăm cu un Mark Zuckerberg din generația noastră. Averea lui netă la sfârșitul anilor 90 era de 1,5 miliarde de dolari. A cumpărat proprietăți și a devenit proprietari majoritari ai unor afaceri mari din toată țara.

Căderea lui a început abia la începutul anilor 2000. Cheltuielile lui au rămas nesocotite, iar compania suferă cel mai mult. Costul WorldCom era de 64 USD pe acțiune, a scăzut instantaneu la 1 USD.

În 2002, Ebbers a demisionat în WorldCom și a recunoscut o crimă, gestionând greșit un total de 3 miliarde de dolari. Au început procedurile judiciare și ancheta. Procesul s-a încheiat în 15 dosare de rechizitoriu depuse împotriva lui. I s-a dat o închisoare de 25 de ani, iar eliberarea sa anticipată este programată să fie în 2028. El va împlini 86 de ani până atunci.