Drumetii deasupra norilor in Romania - Piatra Craiului

  • Joi, 21 Mai 2020
  • Turism
  • Publicat de
Piatra Craiului Piatra Craiului

Ai o pasiune pentru drumetii? Sau cautati cele mai spectaculoase trasee montane din Romania? Daca doriti sa fiti fascinati si provocati in acelasi timp, iata locul perfect: Parcul National Piatra Craiului. Este un colt frumos si salbatic al lumii, cu paduri bogate si gospodarii imprastiate, unde totul este inca ca un tablou.

Poate ati vazut deja parti din acest rai: filmul "Muntele rece" cu Nicole Kidman si Jude Law a fost filmat in Prapastiile Zarnestiului, un defileu strajuit de stanci inalte si traversat de un drum serpuitor, care este punctul de plecare pentru majoritatea traseelor din Piatra Craiului.

Pentru a ajunge in aceasta zona cu propriul autovehicul recomandam informarea inainte de a pleca la drum de pe harta rutiera Romania. Ofera traseul rutier de urmat, distanta si durata calatoriei.

Una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din Romania, Parcul National Piatra Craiului, acopera 36 de hectare in judetele Brasov si Arges si are totul pentru a starni curiozitatea exploratorilor. Se afla la doar cativa kilometri de Brasov si aproape trei ore cu masina sau cu trenul de Bucuresti.

Exista 42 de rute turistice marcate si aprobate cu diferite grade de dificultate. Desi marea majoritate a rutelor turistice sunt dificile, Parcul National atrage peste 110.000 de turisti in fiecare an.

Desigur, chiar si putinii experimentati pot descoperi peisajele unice parcurgand cateva trasee turistice usoare. Traseul spre coliba Curmatura este destul de popular chiar si pentru familiile cu copii.

Trasee montane cu diferite grade de dificultate

Piatra Craiului cere mai mult de la cei care se aventureaza pe cararile sale inguste pazite de ziduri abrupte de stanca pe o parte si prapastie adanca pe cealalta. Nu este neobisnuit sa ne impiedicam de cruci care marcheaza locuri unde viata exploratorilor s-a incheiat prea devreme.

Deci ar trebui sa fiti constienti de pericol. Eu insumi am ajuns pe varful acestui munte si m-am intors de nenumarate ori, fara probleme, si nu sunt cel mai curajos si nici cel mai experimentat alpinist. Dar, da, am fost foarte atent pentru ca, dupa ce ai ajuns pe creasta acestui munte, trebuie sa te asiguri ca vei putea cobori. Coborarea nu este o sarcina usoara.

Piatra Craiului este un munte tehnic care atrage alpinistii ca un magnet. Toti vor sa ajunga pe creasta unde te afli literalmente deasupra norilor. Coasta de calcar de 25 de kilometri este cea mai inalta si mai lunga creasta de acest tip din Romania.

Legende si mituri

Zona Zaplaz, situata la 1.640 de metri deasupra nivelului marii, este in drum spre varful Omul. Trebuie sa luati un moment pentru a admira gaurile sapate in munti: acestea sunt unice si chiar nu pot spune exact modul in care acestea s-au format.

Unii spun ca Piatra Craiului a fost construita de creaturi vii, cum ar fi coralii si scoicile, cu zeci de milioane de ani in urma. Pasionatii paranormali cred chiar ca aceste gauri sunt porti catre o alta dimensiune in care stramosii nostri s-au inchinat Zeilor.