Dragostea si sexul fac bine la sanatate

Mai multe studii arata ca mangaierile si jocurile sexuale sunt benefice pentru sanatate. Actul sexual mareste speranta de viata, previne aparitia problemelor cardiace si chiar unele forme de cancer. Cand placerea rimeaza cu sanatatea… „Reduce-ti consumul de alcool, lasati-va de fumat si face-ti mai des dragoste!” Acestea sunt sfaturile pe care vi le va da maine medicul dumneavoastra si, intr­adevar, de mai multi ani se studiaza efectele pe care raporturile sexuale le au asupra sanatatii. Si, practic, toti cercetatorii au subliniat efectele benefice ale acestei activitati asupra duratei de viata si a prevenirii anumitor maladii.

Cand sexul nu te trimite pe lumea cealalta…

La modul general, relatiile sexuale regulate ar micsora rata mortalitatii la barbati. Cel putin asa subliniaza cercetatorii britanici, care au facut in 1997 un studiu pe un esantion de 918 barbati cu varsta cuprinsa intre 45 si 59 de ani, pe o durata de 4 ani. Studiul a demonstrat ca pe parcursul acestei perioade rata mortalitatii la barbati care au cel putin doua contacte sexuale pe saptamana este de doua ori mai scazuta decat rata mortalitatii la cei care au mai putin de un contact sexual pe luna. Acest lucru a fost deja constatat la barbatii mai in varsta: o publicatie suedeza sublinia in anul 1981 o rata a mortalitatii mai puternica la barbatii in varsta de 70 de ani care isi incetasera de mai multi ani viata sexuala.

Sa faci dragoste din toata inima

Unul dintre cele mai benefice efecte ale relatiilor sexuale pare ca se rasfrange asupra inimii. Studiul britanic citat mai sus subliniaza o scadere a riscurilor cardiace legate de frecventa contactului sexual. Efectele benefice asupra inimii privesc ambele sexe si au fost evocate de o serie de studii americane publicate in cursul acestui an.

Bineinteles, aceste efecte sunt discutabile: a face dragoste nu inseamna la urma urmei decat un exercitiu fizic, iar binefacerile activitatii fizice asupra inimii sunt cunoscute de toata lumea! Fiecare cu sportul lui preferat!…

Murind de placere ramai in viata…

Cu siguranta ca unii vor invoca riscurile epectazei (decesul in urma orgasmului) citand in acelasi timp exemplul presedintelui francez Felix Faure mort in 1899 la Palatul Elysee in bratele amantei sale. Acestora le spunem sa stea linistiti: studiile americane citate mai sus au facut o evaluare a riscurilor atacului cardiac legat de actul sexual.

Desigur, studiul demonstreaza ca riscul unui infarct miocardic este de 2,5 ori mai crescut in decursul primelor doua ore de la consumarea actului. Totusi, acest risc ramane destul de slab: cresterea riscului unui accident cardiac este de 0,01% la un an in ceea ce priveste o frecventa de un raport sexual pe saptamana.