Doua tipuri de carti pentru copii

Parintii pot fi confuzi cu privire la diferite formate de carti pentru copii. De aceea, informatiile prezentate in continuare va pot ajuta sa intelegeti mai bine ce fel de carti puteti gasi pentru copii si ce carti ar trebui sa alegeti pentru ei.

 

Board books  - Carti pentru copii

Aceste carti sunt destinate copiilor mici. Sunt menite sa fie citite si (de jucat) cu sugari intre 0 si 3 ani. De aceea, sunt special create pentru ei. Bebelusii au tendinta de a baga in gura si de a arunca obeictele, astfel ca paginile acestor carti sunt confectionate din carton gros, cu un finisaj lucios, pentru a rezista la uzura.

 

De asemenea, aceste board books au dimensiuni mici si sunt de obicei patrate (dar nu tot timpul). Acest lucru le face sa fie usor de manevrat de catre manutele mici. Lungimea lor variaza, de la 12 pagini sau pana in 300 de cuvinte. Pot sa aiba un singur cuvant pe pagina sau cateva propozitii foarte scurte pe fiecare pagina.

Pentru ca sunt destinate cititorilor premergatori, aceste carti pentru copii au un subiect simplu si conflicte de baza. Multe din ele predau concente de invatare timpurie, cum ar fi alfabetul, numerele sau culorile. La acest format se intalnesc des rimele si chiar texturile diferite. Sunt luminoase si pline de culoare. De obicei, au colturi rotunjite si caracteristici speciale pentru a-i captiva pe cei mici - clapete, "atinge si simte", ferestre sau sunete.

 

Carti pentru copii cu imagini

Cartile cu fotografii sunt scrise pentru copii cu varsta intre 4 si 8 ani. Cam acum, cei mici intra in etapelel cititului emergent si ale cititului timpuriu. De asemenea, atentia lor devine un pic mai lunga si pot sta linistiti o perioada mai mare. Acum copiii sunt gata sa lase jos cartile de bebelusi si sa priveasca spre carti mai lungi, cu imagini bogate. Lungimea de cuvinte poate varia in functie de editura, dar se incadreaza intre 400 si 900de cuvinte (cam 2 - 3 pagini).

Ilustratiile domineaza textul sau sunt la fel de importante. De fapt, semnul distinctiv al unei carti bune este ca imaginile joaca un rol la fel de important ca si textul in redarea povestii. Unele imagini pot fi afisate pe o singura pagina. Se folosesc multiple suporturi, de la culoarea apei, pana la acrilice si creioane, fotografie si ilustratii digitale.

Copertile sunt scrise in diferite stiluri si au conflicte mai complicate, cu un personaj principal ce intruchipeaza sentimentele, preocuparile si punctul de vedere al copilului.