Cum sa citesti carti pentru copii unui grup

Cum sa citesti carti pentru copii unui grup Cum sa citesti carti pentru copii unui grup

Copiii au o imaginatie foarte bogata si le place sa o foloseasca. Prin implicarea copiilor intr-o lectura de grup, le poti satisface nevoia de a fi imaginativi si sociali. Ai grija cum te implici  intr-un grup de lectura structurat si urmareste-i creativitatea care infloreste.

Cum sa citesti unui grup carti pentru copii:

  • Pregatirea pentru lectura

Este important sa aduci o carte interesanta. Copiii nu au o durata de atentie foarte mare, asa ca incearca sa alegi o carte care va fi interesanta pentru majoritatea dintre ei, dar si pentru tine. Copiii sunt foarte constienti cand adultul din jurul lor nu este interesat de ceea ce face.

  • Selecteaza un subiect adecvat

Cartea pe care o alegi ar trebui sa fie adecvata pentru grupa de varsta si adecvata in ceea ce priveste continutul. Daca vrei sa citesti cu un grup de copii mai mari, alege carti copii adecvate varstei lor.

  • Citeste cartea inainte de a veni cu ea in fata copiilor

Indiferent de grupa de varsta, asigura-te ca citesti singur cartea de cateva ori. Gandeste-te la posibile intrebari si la moduri distractive de a citi, un ritm sau o cadenta naturala care sa se potriveasca cu ritmul si tonul cartii.

Pe masura ce citesti, planifica cateva intrebari pe care sa i le adresezi copiilor mai tarziu.

  • Citeste suficient de tare sa auda toata lumea

Vei pierde o parte din audienta daca nu te poate auzi. De asemenea, nu vor putea fi atenti daca nu stiu ce se intampla. Exista o diferenta intre a vorbi pentru ca toti sa auda si a tipa.

  • Stabileste reguli

Copiii au nevoie de structura si invata asta prin interactiune. Inainte de a incepe sa citesti, asigura-te ca intaresti cateva reguli simple precum „nu intrerupe povestea” si „ridica mana daca ai o intrebare”. Pe masura ce citesti povestea, probabil ca va trebui sa repeti aceste reguli simple de mai multe ori, dar e necesar sa o faci calm si politicos.

Daca copiii par plictisiti de carte, treci la urmatoarea activitate. Incearca sa obtii o carte cu mai multe imagini sau o poveste mai interesanta data viitoare. Astazi, sunt multe edituri pentru copii care ofera carti pentru toate varstele si gusturile.

Astfel, pentru ca grupului de copii sa le fie interesant, alege sa citesti cu diferite voci, sa faci grimase si sa scoti sunetele corespunzatoare situatiei. Nu ezita sa te intorci in copilarie si sa te simti liber sa interactionezi cu cei mici.

Poti implica copiii aratandu-le toate imaginile din carte. Vederea imaginilor ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine cartea, pe langa faptul ca pastreaza atentia tuturor. Pe masura ce afisezi fiecare imagine, va trebui sa te asiguri ca surprinzi fiecare membru al grupului.

La sfarsit, pune intrebari. In acest mod vei vedea cine a fost atent si cine plictisit. Poti lua masuri data viitoare ca un numar cat mai mic de copii sa ramana nesatisfacut sau plictisit.

Copiii sunt intr-un proces constant de invatare, asa ca ai rabdare cu ei si invata cum sa-i tratezi politicos. Trateaza-i pe toti copiii in mod egal si corect, in asa fel ca ora da lectura in grup sa se desfasoare cu succes si sa aduca rezultate pozitive.