Despre culturile de floarea soarelui si rapita in Romania

  • Sâmbătă, 1 Aprilie 2023
  • Diverse
Despre culturile de floarea soarelui si rapita in Romania Despre culturile de floarea soarelui si rapita in Romania

Romania ramane cel mai mare producator de floarea-soarelui din Uniunea Europeana, conform ultimelor statistici publicate

Aceasta este o veste buna pentru economia țarii, deoarece cultivarea de floarea soarelui are un rol important in sectorul agricol din Romania și are un impact semnificativ asupra economiei nationale, spun specialistii de la agricond.ro

Potrivit datelor statistice, Romania a produs 2,2 milioane de tone de semințe de floarea soarelui in 2021, comparativ cu 2,1 milioane de tone produse in 2020.

Acest lucru reprezinta o creștere semnificativa, care plaseaza Romania in pe primul loc in topul producatorilor de floarea soarelui din intreaga Uniunea Europeana.

Floarea soarelui este una dintre cele mai importante culturi agricole din Romania, ce reprezinta o sursa importanta de venit pentru fermieri romani.

Floarea soarelui este utilizata in principal in industria alimentara, in special pentru producția de ulei dar și ca ingredient in produsele de patiserie, biscuiti etc.

In plus, semințele de floarea soarelui sunt bogate in nutrienți și sunt consumate de foarte multe persoane.

Acestea sunt o sursa importanta de vitamine și minerale, precum și de acizi grași esențiali.

Romania are condiții favorabile pentru cultivarea de floarea-soarelui, cu un sol bun și un climat adecvat pentru acet timp de cultura.

In plus, fermierii romani au o vasta experiența in cultivarea acestei plante, iar tehnologia moderna de cultivare și recoltare nu face decat sa ajute la creșterea productivitații.

Cu toate aceste plusuri, exista și cateva minusuri in ceea ce privește producția de floarea-soarelui in Romania.

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta fermiere romani este prețul scazut al semințelor de floarea-soarelui, care poate afecta veniturile fermierilor.

O alta problema este cea legata de gestionarea eficienta a resurselor de apa.

Cu toate acestea, guvernul și industria agricola din Romania au luat masuri pentru a rezolva aceste probleme dar dureaza. Fermierii sunt incurajați sa adopte practici agricole durabile, iar guvernul a dezvoltat programe de sprijin pentru agricultura, inclusiv subvenții pentru fermieri și programe de imbunatațire a infrastructurii agricole.

Cultivarea rapitei a devenit una din cele mai importante plante cultivate in România, cu o suprafața de peste 1,2 milioane de hectare in ultimii ani.

Cultura de rapita este importanta pentru economia tarii, este utilizata in producția de uleiuri vegetale, dar și hrana pentru animale.

Intreg procesul de cultivare a rapiței incepe in toamna, atunci cand se pregatește terenul pentru semanat.

Rapița care prefera solurile bine drenate, cu un pH cuprins intre 5,5 și 7,5 și o cantitate suficienta de nutrienți.

Dupa ce solul este arat se insemanteaza semințele de rapița la o adancime de aproximativ 2-3 cm, cu ajutorul utilajelor specializate pentru semanat acest tip de planta.

Dupa semanare, rapița incepe procesul de crestere in primavara, iar plantele se dezvolta intr-un ritm destul de rapid, ajungând la o inalțime de 1 – 1.5 metri.

In tot acest timp, este important sa se efectueze o serie de lucrari agricole, cum ar fi fertilizarea, irigarea și erbicidarea, pentru a asigura o creștere sanatoasa a plantelor și pentru a preveni apariția buruienilor.

In luna mai, rapița incep sa formeze boboci de flori galbene, care apoi se transforma in fructe cu semințe.

Aceasta perioada de inflorire este foarte importanta, deoarece are legatura directa cu producția de semințe. Este important sa se mențina o umiditate adecvata in sol, pentru a asigura o producție buna.