Cum se impozitează veniturile din jocuri de noroc în România?

  • Vineri, 30 Aprilie 2021
  • Diverse
  • Publicat de
impozite si taxe pariuri impozite si taxe pariuri

Jocurile de noroc sunt unul dintre marii contribuabili la bugetul de stat din România. Numărul românilor care aleg să se distreze la jocuri de noroc este într-o continuă creștere, iar astfel statul colectează sume mai mari în fiecare an.

 

Pe lângă taxele și impozitele plătite de operatorii licențiați de Oficiul Național de Jocuri de Noroc, statul colectează și o parte din câștigurile jucătorilor.

 

Acest lucru este specificat în Codul Fiscal, la Capitolul VIII - venituri din premii și din jocuri de noroc, Articolul 108: Definirea veniturilor din premii și din jocurile de noroc.

 

"Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot, definite conform normelor metodologice", se arată în acest articol.

 

Apoi, la articolul 110 se specifică exact felul în care sunt impozitate veniturile din jocuri de noroc.

 

Există trei praguri de impozitare. Astfel, trebuie știut că cei care câștigă sume mai mari de bani, cum sunt cele disponibile în secțiunea NetBet pariuri, se pot încadra la alte categorii.

 

Astfel, potrivit legislației în vigoare, pragurile de impozitare sunt următoarele:

 

Ÿ  până la 66.750 RON, inclusiv - 1%

Ÿ  peste 66.750 - 445.000 RON, inclusiv - 667,5 + 16% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 RON

Ÿ  peste 445.000 - 61.187,5 RON + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 RON

 

"Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc", se menționează în legislație.

 

Trebuie menționat că obligația calculării, a reținerii și a plații impozitului le revine organizatorilor. Legislația a fost schimbată în urmă cu câțiva ani și a fost primită cu multă bucurie de jucători. Până în urmă cu câțiva ani, jucătorii trebuiau să completeze Declarația 200 și să-și declare veniturile obținute din acest domeniu.

 

Domeniul jocurilor de noroc din România a fost reglementat în 2015

 

Piața jocurilor de noroc a fost reglementată în 2015, odată cu înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Modificarea legislației a transformat acest domeniu într-unul mult mai sigur și mai bun platnic către bugetul de stat. Începând cu 2016 doar organizatorii de jocuri de noroc licențiați de ONJN au putut să mai activeze în țara noastră.

 

Gradul de colectare a crescut brusc, iar companiile din domeniul jocurilor de noroc plătesc anual sume mari de bani. Totodată, mediul a devenit mult mai sigur și pentru jucători. În primul rând, toate datele utilizatorilor sunt stocate pe servere securizate, iar toate normele GDPR sunt respectate.

 

Apoi, în cazul în care pot apărea eventuale probleme, aceste sunt rezolvate cu ușurință. Un alt aspect important are legătură cu rezultatele pariurilor efectuate, acestea apărând doar ca urmare a hazardului. Operatorii licențiați sunt verificați cu strictețe și respectă toate normele în vigoare.

 

De asemenea, și acest domeniu a devenit mult mai sigur întrucât se fac programe prin care se încurajează un joc responsabil. Excesele nu sunt dorite, iar operatorii promovează un joc care să pună pe primul loc doar distracția. Tocmai din dorința de a evita excesele au fost implementate mai multe instrumente prin intermediul cărora utilizatorii au la dispoziție posibilitatea de a-și limita depunerile, timpul petrecut pe platformă sau își pot închide contul. Ei primesc și ajutor specializat.