Delimiteaza ingenios spatiul din locuinta ta

Delimiteaza ingenios spatiul din locuinta ta Delimiteaza ingenios spatiul din locuinta ta

Pentru ca am tot vorbit de minimizarea elementelor dintr-un spatiu si de maximizarea spatiului in sine, de amenajarea apartamentelor mici, despre mobilier, culori si alte cele, Andreea Vass va ofera cateva idei prin care sa si reusim o impartire vizuala buna si o folosire a spatiului disponibil la o capacitate cat mai mare.

Astazi va vorbesc despre elemente care nu se incadreaza doar intr-o anumita categorie. Probabil, multa lume nici nu se gandeste ca, folosind niste elemente simple si de efect, poti da viata in mod ingenios unei incaperi oricat de monotone. Azi va spun despre room dividers. O traducere in romana nu suna bine, asa ca am sa pastrez denumirea originala in limba engleza.

De ce despre asa ceva si nu despre paturi, canapele, scau e, sau numeroase alte piese de mobilier peste care dam in orice casa? Tocmai pentru ca despre acestea stie toata lumea, pe cand despre room dividers ne vorbesc doar site-urile de specialitate si cunoscatorii de arhitectura de interior.

Scurt istoric

Conceptul de room divider, a fost preluat din cultura asiatica, unde, pentru delimitarea spatiilor de zi-noapte, se foloseau (si se folosesc) paravane usoare din lemn cu panza, decorate sau nu, care gliseaza, inchizand spatiul.

Ulterior, paravanul a jucat un rol important in dormitoarele europene, neexistand inca ideea de dressing room. Astfel, paravanul era folosit de domnisoare pentru a-si schimba tinuta, fara a fi vazute de cel/ cea care ar fi putut intra pe usa.

Ce este un room divider?

Un room divider este un obiect care ar putea intra foarte bine in categoria "mobilier", doar ca se poate referi la aproape orice element care indeplineste urmatoarele conditii: sa desparta vizual doua sau mai multe spatii; sa fie suficient de interesant incat atentia sa cada pe el si nu pe ce ascunde el; sa preia sau sa distruga o simetrie, o cromatica, un ritm, etc.

Ce poate functiona ca room divider?

Am selectat cu atentie imagini care va vor ajuta sa va faceti o idee despre ce poate functiona ca room divider. In principiu, acest element poate fi functional, decorativ sau ambele.

Printre room divider-e functionale se numara mici biblioteci, canapele, rafturi, acestea putand avea si caracter decorativ, odata cu abordarea unor forme sau a unei cromatici care sa "sara in ochi" intr-un mod placut si suprinzator.

Printre room divider-e decorative se numara paravane opace sau semiopace, decupate (ajurate) sau pline, din sticla, pvc, lemn. Sunt acceptate si alte materiale, chiar si neconventionale, precum ghivece de plante, sau, cum se spune, "spatiu inverzit", care nu doar ca pot deveni room divider-e extrem de frumoase si placute la vedere, dar dau si un alt aer incaperii sau chiar fac tranzitul de la o zona aglomerata la una ascunsa, linistita (cum veti vedea imaginile cu paravanul din spicuri de grau).

La ce sunt bune room divider-ele?

Daca beneficiezi de un spatiu redus, de un loft (care presupune existenta a foarte putini pereti) sau pur si simplu doresti un spatiu deschis (de tip bucatarie - loc de luat masa - living) dar vrei sa pastrezi totusi o nota de confort, mister poate, familiaritate, etc, room divider-ele iti vor fi de mare ajutor.

Principiul dupa care functioneaza room divider-ul: "persoana care intra pe usa nu trebuie sa vada dintr-un capat in altul al casei, dar vreau sa se intrebe oare ce e acolo, si, daca se poate, sa si admire "sculptura" cu care am impartit in mod atat de ingenios spatiul".

Asa ca, divide et impera, adica imparte si cucereste spatiul in care locuiesti!

Personalizeaza-l cu elemente simple si de efect daca nu iti permiti o investitie generala. Un astfel de obiect poate sa preia asupra lui toate minusurile spatiului in care se "misca", atata timp cat te reprezinta, este placut ochiului, te intriga, sau, de ce nu, te calmeaza sau te scoate dintr-o anumita stare. Cine nu vrea sa ajunga acasa sa faca baie langa un paravan din spicuri de grau?

Afla care sunt tendintele deco in noul sezon si imbraca-ti casa in "haina" noua!