De ce să porți ochelari de protecție calculator?

ochelari protectie calculator ochelari protectie calculator

Ecranele sunt în ziua de azi nelipsite din viața noastră. Fie că stăm mai mult timp în fața televizorului, în fața telefonului inteligent, în fața unei tablete sau în fața unui computer, ochii noștri sunt în mod continuu expuși la ecrane de-a lungul întregii zile. Condițiile de viață din ziua de azi nu ne permit să ne lipsim de ele. La birou, în timpul liber sau pentru a comunica, ecranele au devenit indispensabile.

Conform unui studiu efectuat în 2014 în Statele Unite ale Americii, un american petrece în medie în jur de 8 ore zpe zi în fața unui ecran. Acum, din cauza pandemiei,  datorită școlii online și telemuncii, petrecem și mai multă vreme în fața unui ecran.

Această expunere la ecrane scoate la iveală chiar și o dependență. Jocuri video din ce în ce mai realiste, emisiuni tv din ce în ce mai amuzante, seriale irezistibile, rețele sociale...acestea sunt principala cauză a dependenței de ecrane. Aspectul participativ și interactiv al numeroaselor platforme (jocuri video și rețele sociale) ne determină în egală măsură să rămânem lipiți de ecrane.

Însă, această expunere este destul de riscantă. Tehnologia LED din dotarea majoritatea ecranelor din ziua de azi a sporit aceste riscuri. Acest tip de ecran are și produce mai multe culori, emite mai multe raze. O expoziție puternică poate provoca consecințe regretabile pe termen scurt și mediu asupra organismului nostru. Aceste efecte pot merge de la tulburări de somn sau oboseală oculară la probleme mai grave precum un impact negativ asupra capacităților cognitive a celor mai tineri sau un risc crescut de apariție a bolilor degenerative ale creierului precum Alzheimer.

De ce să purtăm ochelari de protecție PC?

Printre cele mai periculoase raze emise de ecrane se numără lumina albastră. Este vorba despre partea albastră a unui spectru luminos. Prezentă în orice sursă de lumină și utilă  organismului în ciclul circadian (recunoașterea zilei și nopților), această lumină poate deveni deosebit de nocivă atunci când corpul o primește într-o cantitate mai mare și pe o durată mai lungă de timp. Ochii sunt primele victime ale luminii albastre atunci când petrecem mai mult timp în fața unui ecran. Această lumină este principala cauză a oboselii oculare. Ochii roșii reprezintă primul simptom al unei expuneri prelungite la lumina albastră.

Una din cele mai bune modalități de a preveni aceste efecte nefaste al luminii albastre asupra ochilor noștri este să purtăm ochelarii pentru calculator de protecție. Acest tip de ochelari a fost special conceput pentru a elimina parțial lumina albastră atunci când suntem în fața unui ecran (televizor, calculator, smartphone). Sunt echipați cu sticle speciale care limitează proliferarea acestor raze. Drept urmare, ochii sunt mai bine protejați. Acești ochelari sunt practic indispensabili atunci când suntem nevoiți să petrecem mai multe ore în fața unui ecran, atunci când muncim spre exemplu. Acești ochelari sunt recomandați și pasionaților de gaming care petrec mai multe ore în fața computerului.

Drept urmare, ochelarii de protecție PC rămân cea mai bună modalitate de a preveni efectele negative ale luminii albastre asupra organismului nostru.