De ce e bine sa monitorizezi o marca inregistrata

De ce e bine sa monitorizezi o marca inregistrata De ce e bine sa monitorizezi o marca inregistrata

O marca inregistrata inseamna ca nimeni altcineva nu mai poate utiliza in locul tau acea marca, iar tu esti unica persoana cu drepturi depline asupra marcii. Marketing20 iti ofera cateva argumente de ce e bine sa monitorizezi o marca inregistrata.

Ceea ce trebuie sa stii este ca atata vreme cat cererea a fost depusa la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) drepturile pe care le ai asupra marcilor inregistrate sunt valabile doar la nivelul tarii noaste. Daca ai nevoie ca marca inregistrata sa fie valabila in mai multe tari, ai nevoie de o marca inregistrata international. Exista si o a treia varianta, in care sa obtii o marca inregistrata la nivel de teritoriu european, in care sa ai drepturi asupra marcii inregistrate pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Aceasta este o marca inregistrata comunitara si poate fi destul de utila in cazul in care doresti sa iti extinzi vanzarea produselor sau a serviciilor dincolo de granite.

In momentul in care ai obtinut o marca inregistrata la nivel de tara, ceea ce trebuie sa stii este ca aceasta nu iti garanteaza faptul ca altcineva nu poate sa inregistreze o marca identica cu a ta. Pentru ca la OSIM nu exista posibilitatea sa verifice toate noile cereri daca nu cumva se aseamana cu una din marcile deja inregistrate, este important ca noile inregistrari sa fie verificate de cei pe care ii intereseaza direct.

In primul rand, pentru a evita sa ai o marca inregistrata asemanatoare cu a altcuiva, este important ca inainte sa depui dosarul pentru inregistrare marca sa faci o cercetare pe domeniu de activitate si sa verifici daca nu cumva exista deja o marca asemanatoare cu care ar putea intra in conflict.

In al doilea rand, ceea ce ai de facut este sa faci verificari periodice sa nu existe sansa ca OSIM sa aprobe inregistrarea unei marci asemanatoare cu a ta. Ca sa nu pierzi foarte mult timp cu acest lucru, firmele specializate de avocatura iti pot oferi posibilitatea sa iti aduca rapoarte lunare cu noile cereri de inregistrate, astfel incat sa poti identifica mult mai usor momentul in care poate exista o amenintare din partea concurentei si sa poti contesta in timp util aparitia unei marci nepotrivite pentru afacerea ta.

Dincolo de acest serviciu, o firma de avocatura iti pune la dispozitie consiliere juridica specializata astfel incat sa poti contesta in orice moment aparitia unei marci inregistrate nepotrivite cu marca ta, ori chiar actionarea in instanta pentru marci inregistrate care incearca practici neetice, prin contrafacere.