De ce Cezariana?

De ce Cezariana? De ce Cezariana?

Legenda spune ca Iulius Cezar nu ar fi venit pe lume pe cale naturala, ci datorita taierii chirurgicale a pantecelui mamei sale. Realitatea este probabil mai putin poetica: numele acestei interventii aplicate imediat deasupra pubisului provine de la verbul latin caesare, ceea ce inseamna a taia. Cezariana, practicata sub anestezie locala (peridurala) sau generala, este practicata la 16% din nasteri (statistica din 1995). Ea este programata de medic in timpul sarcinii sau intervine in caz de complicatii la nastere.

  • Cezariana pragramata

In general, nasterea prin cezariana este programata dinainte, daca bazinul mamei este prea stramt pentru diametrul capului bebelusului, daca bebelusul se prezinta cu spatele, daca mama are un diabet grav sau daca vulva prezinta un herpes genital care risca sa contamineze bebelusul atunci cand se naste pe cai naturale. Nasterea se produce, in acest caz, in sala de operatie si dureaza cel mult o ora. Bebelusul se naste fara suferinta si efort fizic.

  • Cezariana neprevazuta

Ea este hotarata in extremis de echipa medicala in cazul in care, pe parcursul nasterii, apare o complicatie neprevazuta (suferinta bebelusului, absenta dilatarii colului uterin, pozitia transversala a bebelusului etc.). Mamosul te anunta ca ti se va practica o cezariana. Esti condusa in blocul operator. Daca esti sub anestezie peridurala, anestezistul injecteaza o doza mai puternica. Perfect constienta, cu campul operator mascat de o tesatura opaca, vei trai in direct nasterea bebelusului. Daca urgenta se confirma si nu esti sub anestezie peridurala, ti se va aplica o anestezie generala in ultimul moment, chiar inainte de incizie, pentru a nu adormi bebelusul. Interventia chirurgicala necesita instalarea unei perfuzii cu ser cu glucoza si a unei sonde urinare care vor fi mentinute timp de 24 de ore. Incizia abdominala este, de obicei, practicata in sens orizontal la nivelul pubisului si va fi mascata ulterior de pilozitate.

Cicatrizarea este completa dupa aproximativ o saptamana. Incepand de a doua zi te vei putea ridica, putin aplecata, si vei putea alapta bebelusul. Este posibil ca spitalizarea sa dureze mai mult (cam o saptamana, in medie).

In sfarsit, trebuie stiut ca 50% din femeile care au suferit o cezariana isi nasc copi lul urmator pe cale naturala.

Usurarea artificiala

Se intampla ca placenta sa nu se desprinda la sfarsitul nasterii in mod natural prin contractiile care trebuie sa o expulzeze. Aceasta risca sa provoace mamei o hemoragie periculoasa. Echipa medicala aplica atunci o anestezie locala sau generala, exact pe timpul necesar, pentru a introduce mana in vagin si apoi in uterul mamei pentru a extrage placenta