Cum se aleg florile pentru producerea parfumului

Iasomia (Iasminum officinale)

Daca le culegi in iulie, la revarsatul zorilor, aceste delicate flori scot un sunet ascutit si tanguios. Chimistii nu au reusit inca sa-i produca integral parfumul pe cale sintetica, asa ca iasomia se procura pe cale comerciala. Principalele tari producatoare de iasomie sunt India si Egipt. Il gasim, de asemenea, in Maroc, Italia si Franta. Cea mai insemnata specie vine din Grasse, in ciuda pretului si raritatii sale. Arabii sunt cei care au introdus in Occident aceasta floare cu cinci petale in forma de stea.

Exista 450 de specii ale acestei flori, din care doar 3 sunt cultivate pentru industria parfumurilor. Aceasta din urma utilizeaza acum parfumul obtinut pe cale artificiala al iasomiei, fara a uita de cea mai utilizata dintre florile albe.

Se folosesc petale de iasomie pentru armonizarile florale ale parfumurilor, iar uleiul sau esential este recunoscut pentru efectul sau excitant. Adesea asociat cu tuberoza, iasomia creeaza cu aceasta un acord perfect. Se spune ca parfumul de iasomie e la fel de delicat ca si floarea sa, cu un accent de senzualitate.

Fetele toscane poarta in corsajul lor, in zilele nuntilor lor, un buchet de iasomie. Acest obicei se pastreaza de cand cu mult timp in urma, ducelui Toscanei i-a fost furata o tulpina a bine­mirositoarei flori de catre gradinarul sau. Acesta a oferit-o iubitei lui.

Stiati ca?

  • Trebuie o tona de petale de iasomie (sau 8 milioane de flori) pentru a extrage 2,5 kg de
  • Trebuie 6 kg de petale pentru a produce 1 g de ulei esential.

Trandafirul, regele florilor

Inainte de a reprezenta un efluviu care ne imbata, trandafirul a fost vizualizat in motive artistice. Il gasim in documente care dateaza cam cu 3000 ani i.Hr. Cea mai veche specie de trandafir e cea a trandafirului rosu.

Europenii sunt cei care au extras esenta de trandafir.

Romanii isi ungeau corpul cu ulei de trandafir si in timpul banchetelor pe jos erau aruncate petale de trandafiri. Imparatul Nero a organizat unul dintre cele mai frumoase banchete, unde trandafirul era la loc de onoare: petale de trandafir coborau in ploaie peste invitati si erau serviti cu vin parfumat de trandafir.

Incepand cu sec. VI i.Hr., virtutile trandafirului sunt laudate: linisteste pulsul, durerile de cap, de dinti, de gat.

Apa de trandafiri a fost prima tentativa de a extrage mirosul acestei flori, atat de ravnita. Dupa aceea, esenta de trandafir s-a nascut cu ajutorul procedeului distilatiei. Trandafirul reintra in majoritatea buchetelor florale, deci in majoritatea parfumurilor. Trandafirii mirositori care sunt utilizati in elaborarea uleiurilor esentiale provin din Turcia, Franta, Bulgaria si Maroc. Deci, cei din care se extrage esenta sunt: Rosa damascena din Bulgaria si din Turcia si Rosa centifolia din Franta si Maroc.

Culegerea trandaflrilor se face toata ziva, incepe cam de la 4 dimineata, pentru a se termina catre 9 seara.

Dincolo de mirosul seducator, trandafirii sunt cautati si pentru gustul lor: lichior de trandafir, dulceata.

Gasim tradafiri rosii, albi, galbeni, dar trandafirii albastrii par imposibil de creat. Trandafirul care se apropie cel mai mult de aceasta culoare e trandafirul „albastru” care, de fapt, e mai mult violeta decat albastra.

Trandafirul, mai ales cel rosu, a devenit in lumea intreaga simbolul prevestitor de dragoste. In schimb, buchetul miresei va fl facut din trandafiri albi, simbol al puritatii.

Istoria ne povesteste ca Venus trebuia sa-si ascunda povestea de dragoste fata de propria mama. Pentru a face acest lucru, i-a cerut lui Cupidon sa-i trimita trandafiri lui Harpocrate, zeul tacerii, cerandu-i sa pastreze secretul despre aceasta iubire. De atunci, trandafirul e si simbolul secretului.

Stiati ca?

  • Este nevoie de 1500 de flori pentru a obtine l gram din pretiosul ulei esential.
  • Este nevoie de 3-5 tone de trandafiri pentru a obtine 1 kg de ulei esential.