Cum se cultiva sofranul?

Șofranul a fost adesea descris ca un condiment care valoreaza mai mult decat greutatea sa in aur. Este atat de scump, incat s-ar putea sa va intrebati: „Pot sa recoltez propriul sofran?” Raspunsul este da, puteti creste sofranul in gradina dvs. de acasa. Continuati sa cititi pentru a afla cum sa cultivati sofranul.

Sofranul provine din bulbul de sofran crocus (Crocus sativus), care este un crocus inflorit in toamna. Condimentele sunt de fapt stigmatele rosii ale acestei flori de crocus. Fiecare floare produce numai trei stigmate si fiecare bulb va produce doar o singura floare.

Șofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume si, in acelasi timp, unul dintre cele mai economice. Sofranul se vinde pentru $ 10- $ 30 pe gram, potrivit Gourmet Magazine.

Crocusul de sofran (Crocus sativus) este, dupa cum sugereaza si numele, planta din care colectam sofranul, cea mai rara si mai scumpa mirodenie. Are un gust usor dulce, care poate fi folosit pentru a aroma retetele sarate sau dulci, si este perfect pentru adaugarea la orezul basmati pentru acel curry autentic indian!

Este posibil sa fiti surprinsi sa aflati ca este de fapt foarte usor sa-l cultivati. Plantati bulbul intr-un sol calcaros, bine drenat si bogat in humus. Solul trebuie sa aiba pH-ul intre 6 si 8. Va prospera intr-o granita bine drenata, dar pot fi cultivat cu usurinta intr-un recipient pe terasa. In plus, este super-rezistent si se va multiplica rapid de la an la an. E bine sa plantati bulbii pe randuri, sapand un sant de 10-15 cm, in linie dreapta.

Cea mai buna perioada de plantare a bulbilor este toamna, mai exact jumatatea lunii august, sfarsitul lui septembrie. Florile infloresc o singura data pe an si pentru scurt timp (aproximativ 2 saptamani), culegerea acestora fiind realizata in perioada cuprinsa intre jumatatea lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie.

Culegeti floarea intreaga imediat ce aceasta s-a deschis. Dupa ce ati adunat toate florile puteti sa le intindeti pe o tava sau pe o masa. Apoi luati o floare si smulgeti cu grija cele 3 stigmate ale acesteia

Recolta? Propriul „aur rosu”.