Cum sa-ti schimbi obiceiurile proaste?

obiceiurile proaste obiceiurile proaste

Te lupti cu unele obiceiuri proaste? Poate fumezi prea mult, iti rozi unghiile, stai prea mult pe facebook sau te uiti pana seara tarziu la tv.

Desi poate parea o misiune imposibila, poti scapa de aceste obiceiuri nesanatoase. Totul se poate schimba in momentul in care realizezi ca toate cele de mai sus sunt sarcini mecanice automatizate de creierul nostru.

Si toate obiceiurile se incadreaza in aceleasi legi si reguli ale creatiei si distrugerii. Trebuie doar sa inveti a distrugi obiceiurile proaste si nesanatoase.

1. Schimba mediul in care traiesti. Primul lucru pe care poti sa-l faci pentru a stopa un obicei nesanatos este sa actionezi asupra mediului din jurul tau. Obiceiurile sunt formate din trei parti: un indiciu (1) care semnaleaza creierului sa intre in rutina (2) - care este si performanta obisnuita a obiceiului si recompensa (3) - adica satisfactia pe care o obtinem in urma acelei rutine.  

Hai sa exemplificam. E ca si cum ai merge pe strada si vezi un stand de inghetata - indiciu. Imediat mergi acolo si ceri doua cupe . Incepi sa mananci cu pofta (rutina) si imediat ce gustul dulce al aromei cu gheata se loveste de limba ta, simti extazul (recompensa).

Schimbarea mediului inseamna sa nu te mai expui indiciilor. In exemplul de mai sus inseamna sa nu mai mergi pe strada ca sa vezi standul de inghetata. Sau pentru a fi mai dificil sa-ti cumperi inghetata, poti sa-ti lasi portofelul acasa. Atata vreme cat faci ceva ca mediul din jur sa lucreze alaturi de tine si nu impotriva ta, iti va fi mai usor sa renunti la un obicei nesanatos.

Daca mananci fursecuri noaptea, nu le mai cumpara de la magazin. La fel se intampla si cu alcoolul sau cu bauturile acidulate. Daca poti schimba mediul care te impinge spre obisnuinta, deja treaba e pe jumatate realizata. Aproape ai scapat de obiceiul prost.

Sigur, vor fi momente cand vei cadea din nou, dar trebuie sa fii pregatit sa raspunzi si sa revii asupra atitudinii de schimbare.

2. Incepe putin cate putin.

Este nerezonabil sa te gandesti ca poti schimba un obicei prost dintr-o data. Este o reteta care duce la dezastru. Daca ai mancat inghetata intr-o noapte e rau, dar e mai rau sa renunti la a-ti schimba obiceiul, doar pentru ca nu te-ai putut abtine o data.

Daca fumezi 30 de tigari pe zi e putin probabil cam maine sa te lasi de tot de fumat. Insa poti sa scazi numarul tigarilor.

Tine cont de aceste sfaturi si va fi mai usor sa scapi de obiceiurile nesanatoase.