Cum sa-ti mentii masina in stare buna in timpul verii? 3 sfaturi utile

masina in stare buna masina in stare buna

Temperaturile mari din timpul verii pot avea un efect neplacut asupra tuturor - inclusiv asupra masinii tale.

Caldura excesiva poate face ca masina sa treaca peste limitele sale normale, ceea ce face ca uneori soferii sa ramana blocati intr-o calatorie, pe marginea drumului.

Urmatoarele sfaturi pot fi de ajutor,  ca sa eviti sa devii si tu unul din acest soferii ghinionisti.

- Asigura-te ca bateria masinii este pregatita pentru temperaturi ridicate. Problemele ce tin de baterie nu apar doar in timpul sezonului rece,  dar si vara. De fapt, caldura poate avea un impact mai mare asupra bateriei in sens negativ decat inghetul din timpul iernii.

Caldura si vibratiile sunt cei mai mari dusmani ai unei baterii auto, ceea ce duce la defectiune interna si in cele din urma la nefunctionare totala.

E adevarat ca nu prea ai multe lucruri de facut pentru a limita impactul caldurii asupra bateriei, insa te poti asigura ca ea sa fie montata in siguranta pentru a reduce la minimum vibratiile.

O alta problema potentiala este evaporarea mai rapida a fluidului bateriei, ceea ce duce la coroziune. Curata orice acumulare coroziva de la bornele bateriei si clemele de cablu. Asigura-te ca acestea sunt bine stranse ca sa nu se miste.

Daca o baterie are mai mult de 3 ani, atunci este recomandat ca ea sa fie testata de un tehnician cu experienta pentru a determina cam ce durata de viata mai mare. Acest test poate fi efectuat la orice unitate autorizata de reparare auto.

- Mentine motorul rece. Sistemele de racire protejeaza motoarele impotriva supraincalzirii si trebuie curatate periodic, conform recomandarilor producatorului auto. Intre aceste spalari,a sigura-te ca lichidul de racire are un nivel corespunzator.

Daca este necesar, umple rezervorul cu un amestec de apa 50/50 si tipul de lichid de racire specificat de producator. Dar cu prudenta.

Nu scoate niciodata capacul radiatorului atunci cand motorul este inca fierbinte - asta pentru ca agentul de racire sub presiune poate provoca arsuri grave.

Componentele sistemelor de racire sunt susceptibile la deteriorari legate de caldura, deci este recomandat sa verifici tu sau la un service auto furtunurile si curelele de rulare (ca nu sunt crapate), daca exista pete sau alte indicii de posibila nefunctionalitate corespunzatoare.

- Anvelopele trebuie sa fie corect umflate.

Conducerea unei masini cu anvelope necorespunzator umflate poate determina supraincalzirea pneurilor si cresterea probabilitatii unei explozii, mai ales atunci cand temperaturile de pe sosea sunt extrem de ridicate.

Tine cont de aceste sfaturi si vei avea mai putine probleme vara aceasta.