Cum sa cumperi o locuinta pas cu pas

  • Sâmbătă, 6 Martie 2021
  • Afaceri

De la momentul deciziei pana la pasul final, cele patru etape pentru a indeplini visul de a avea propria casa sunt urmatoarele:

Etapa 1: Decizia

Cautarea unei noi proprietati incepe sa apara din momentul in care incepeti sa va ganditi la idee. Iluziile si anxietatea care preceda o astfel de schimbare importanta fac necesara cunoasterea in detaliu a etapelor si a cerintelor calatoriei in cel mai bun mod posibil.

Va recomandam urmatoarea lista de 9 puncte inainte de a incepe cautarea.

De cati metri patrati vreau si am nevoie in noua mea proprietate?

In ce cartier sau zona?

Ce vreau sa am in jur? Mijloace de transport public, scoli, supermarket?

Cat de multi bani am la buget? Este esential sa stim ca, desi variaza, este necesar sa luam in considerare intre 5% si 7% din costul proprietatii ca si cheltuieli suplimentare (comisioane imobiliare si notari publici).

Cate camere as dori sa am?

Cu sau fara garaj?

Cu sau fara balcon / terasa?

Care sunt cheltuielile lunare pe care le doresc in noua mea proprietate? Acest lucru este important deoarece va determina cat de mult vreau sau pot plati intre cheltuieli (obisnuite si extraordinare).

Vreau ca noua mea proprietate sa aiba o anumita orientare, gandindu-ma la lumina diminetii si a dupa-amiezii?

Etapa 2: Cautarea

Odata ce decizia a fost luata si lista a fost facuta, care ar putea fi fara indoiala mult mai lunga, dar este esentiala pentru ca ne va permite sa avem criterii mai clare de cautare, incepe a doua etapa: cautarea. In functie de varsta cumparatorilor interesati, multi vor alege sa o faca online, in timp ce altii vor prefera sa o faca in modul cel mai traditional, printr-un agent imobiliar. Ce trebuie sa fie clar, sunt caracteristicile pe care doriti sa le aiba noua proprietate.

Nu exista timp stabilit pentru a gasi apartamentul sau casa de vis. Unii sunt norocosi sa o faca rapid, in timp ce la altii poate dura luni. Cel mai important este sa fiti calm si sa folositi lista de verificare, care va fi ghidul dvs.

Etapa 3: Documentatia

Atunci cand in cele din urma ati gasit proprietatea dorita, incepe etapa a treia, care este etapa juridica si de documentare. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa faceti o rezervare – pentru a arata un interes real vanzatorului – si sa solicitati titlul de proprietate.

Etapa 4: Plata

Atunci cand notarul da OK in ceea ce priveste documentatia – care atesta ca totul este in ordine si ca actul de vanzare poate fi efectuat perfect – este timpul sa coordonati ziua si ora pentru efectuarea platii si semnaturile corespunzatoare.

Desi va depinde de existenta sau nu a unui imprumut ipotecar. Acest lucru se intampla pentru ca el va fi cel care, in cele din urma va ramane cu banii si, cum marea majoritate a tranzactiilor imobiliare sunt inca facute in numerar, ofera o mai mare siguranta celor care vand. In aceste cazuri, trebuie sa ne asiguram ca se face printr-o banca.