Cum previi marcarea locurilor la pisica

Atunci cand pisica este stresata, speriata sau atunci cand hormonii isi intra in drepturi, pisica poate avea prostul obicei de a-si marca teritoriu cu urina pentru a-si face resimtita prezenta si pentru a transmite nevoile sale. Prin marcarea teritoriului pisica incearca sa se faca cunoscuta deseori catre potentiali ‘parteneri’, insa acest lucru poate fi deseori stresant si frustrant pentru proprietari.

Astazi vom vorbi despre solutii prin intermediul carora puteti preveni sau indeparta acest comportament nedorit si efectele negative.

 

1. Sterilizarea

Sterilizarea este una dintre metodele cele mai viabile pentru a preveni ca pisica sa fie agitata si totodata sa-si marcheze locurile, in special cand vine vorba de cele de apartament. Daca ai de gand sa cresti o pisica in apartament, trebuie sa stie ca stilul ei de viata si organismul se va adapta intr-un mod diferit fata de o pisica de exterior. Ar trebui sa eviti scoaterea pisicii in mediul extern pana la sterilizare, pentru a preveni ca pisica sa intre in calduri si sa nu ia o serie de bacterii ce-i pot afecta viata. Nu uita ca si contactul in imobil cu o noua pisica straina ii poate afecta sistemul de viata.

Prin sterilizare nu doar ca reduci considerabil sansele ca ea sa-si marcheze locul, dar in acelasi timp sterilizarea creste durata de viata a acesteia.

 

2. Solutii speciale

In cabinetele veterinare si in mediul online vei gasi o sumedenie de solutii care ajuta la neutralizarea mirosurilor neplacute atunci cand pisica isi marcheaza locul, cat si solutii pe baza de feromoni ce permit ca pisica sa-si marcheze din nou locul in acelasi punct. Aceste solutii sunt special concepute si nu sunt daunatoare pisicii. Le puteti folosi pe textile, cat si in toaleta acesteia. Evitati insa sa pulverizati astfel de solutii in mancarea pisicii.

 

3. O noua intrebuintare

Unele pisici se “indragostesc” de locurile pe care le marcheaza. De aceea, poti incerca sa le maschezi si sa le le oferi alta destinatie.

De pilda poti adauga un covor sau o serie de elemente decorative (poate chiar o piesa de mobilier) care sa nu-i mai permita accesul in locul care debuteaza cu o explozie de hormoni.