Cum poate stresul sa va faca sa fiti mai productivi

Stresul a câștigat o reputație negativă în industria medicală și de sănătate. Stresul cronic pe care îl experimentează majoritatea oamenilor din cauza cerințelor de muncă, a programelor agitate și a problemelor personale nu numai că ne afectează bunăstarea fizică, ci și sănătatea mentală.

De aceea, experții în sănătate își sfătuiesc pacienții să evite stresul pe cât posibil. Sau dacă nu, măcar știți cum să gestionați stresul în consecință. Cu toate acestea, unii profesioniști din domeniul medical susțin că nu toate tipurile de stres sunt periculoase pentru sănătatea ta. Stresul te motivează să îți depășești limitele și să realizezi ceea ce îți dorești! Haideți să descoperim cum acest tip de stres poate fi de fapt bun și util pentru dvs., mai ales atunci când aveți de-a face cu aceste situații!

STRESUL TE AJUTĂ CÂND EȘTI NERVOS

Dar, potrivit omului de știință , simptomele pe care le simțim sunt identice cu atunci când suntem entuziasmați. Mai mult, au observat o activitate specifică care apare în creierul nostru atunci când suntem nervoși. Potrivit acestora, creierul nostru trece în „mod de abordare” atunci când o persoană este nervoasă, ceea ce crește activitatea dopaminei. De asemenea, ne mărește claritatea mentală, care permite unei persoane să se concentreze asupra sarcinii la îndemână. În esență, ajută persoana să-și sporească încrederea și să ofere o performanță bună după aceea.

CÂND DORIȚI SĂ OBȚINEȚI STAREA DE FLUX

Toată lumea dorește să devină cea mai bună versiune a lor, fie în realizarea viselor noastre, îndeplinirea unei sarcini de lucru, sport, sau urmărirea pasiunii noastre. Starea sporită în care ne putem crește productivitatea se numește „stare de flux”, potrivit celebrului psiholog Mihaly Csikszentmihalyi. Cu toate acestea, trebuie să aplicăm cantitatea potrivită de stres în corpul nostru pentru a activa starea de curgere.

Motivul este că activitatea trebuie să vă capteze toată atenția și concentrarea, în timp ce abilitățile dvs. sunt perfect armonizate cu sarcina la îndemână. Odată ce stresul te motivează să reușești, atunci este momentul în care poți intra în starea de flux și, potrivit experților, vei fi de neoprit la orice faci.

CÂND VĂ CREȘTEȚI IMUNITATEA

Cu toții am auzit cum stresul cronic ne poate distruge sănătatea fizică și poate contribui chiar la creșterea în greutate, potrivit experților. Cu toate acestea,   cercetătorii Universității Stanford susțin că stresul pe termen scurt poate ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Astfel, creșteți imunitatea împotriva bolilor cronice și a bolilor în acest proces. Cercetătorii de la Stanford au descoperit acest lucru după ce au experimentat cu șobolani, care au demonstrat rezultate promițătoare ale mobilizării masive a celulelor imune. Creșterea mișcărilor celulelor imune vă ajută să vă vindecați rănile și să luptați împotriva infecțiilor, care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți imunitatea.

CÂND VĂ STIMULAȚI ALERTA MENTALĂ

Un alt studiu efectuat pe șobolani a constatat că stresul ușor poate ajuta substanțele chimice ale creierului pe corpul nostru numite neurotrofine. Această substanță chimică cerebrală este responsabilă pentru dezvoltarea, funcționarea și supraviețuirea celulelor creierului nostru. Studiul sugerează că stresul ușor ne împinge creierul să atingă vârful sau potențialul optim. Ei susțin că memoria șobolanilor și concentrarea au fost sporite atunci când au fost expuși la niveluri de stres scăzute până la medii.

CÂND VĂ CONSTRUIȚI REZISTENȚA

Potrivit experților în sănătate, stresul cronic contribuie la promovarea deteriorării oxidative a ADN-ului și ARN-ului dvs. Acest fenomen duce la progresia bolilor mortale și a bolilor cronice. Cu toate acestea, noi studii arată că cantitatea moderată de stres pe care o primim zilnic contribuie la protejarea împotriva deteriorării oxidative.

Cercetătorii numesc acest fenomen drept reziliență psihobiologică. Un studiu longitudinal separat realizat de UCLA a urmat același model. Ei au evaluat cât de multă adversitate și stres au experimentat supușii lor de-a lungul vieții. Rezultatele pe care le-au adunat i-au uimit. Potrivit studiului, persoanele care au experimentat evenimente stresante și chiar adversități din viață oferă o sănătate mintală și o rezistență mai bune. Sunt mai puternici decât oamenii fără istoric de evenimente stresante sau nu s-au confruntat niciodată cu adversități.