Cum linistesti plansul copilului

Cum linistesti plansul copilului Cum linistesti plansul copilului

Cel mai principal este sa reactionati rapid si fara panica la plansul copilului. Daca nu va veti apropia de copil, el se va excita si mai mult. newsiasi.ro iti prezinta cateva sfaturi pentru a linisti plansul copilului.

1. Alimentarea - in primele luni e prezenta foamea, cea mai frecventa cauza a plinsului, dar alimentarea copilului este cea mai efectiva metoda de linistire a lui, chiar daca noaptea va veti trezi de mai multe ori.

2. Alipirea catre sine a copilului -aceasta este o manifestare a iubirii: anume de asta are nevoie copilul. Daca el se linisteste cind il tineti in pozitie verticala sau cu fata in jos, inseamna ca a fost necesar ca el sa eructeze aerul.

3. Leganarea - miscarile de leganare linistesc copilul si, de regula, el adoarme. El poate fi leganat pe maini, daca nu se linisteste, leganati-l putin mai repede. El poate fi plasat in geanta „cangur" si purtat prin incapere. Ne putem folosi de scaunul-leagan sau poate fi pus in carucior si leganat. Daca aceasta nu va ajuta, plimbati-va cu caruciorul in jurul casei (daca aveti o astfel de posibilitate) - aerul curat si proaspat, leganatul lin vor linisti copilul. De mentionat ca leganatul trebuie sa fie gingas si usurel, daca el va fi scuturat dur, violent poate sa duca la diferite afectiuni ale creierului.

4. Infasarea stransa a copilului cu un pled: poate astfel copilului ii va fi mai bine si el se va linisti. Purtati-l putin in brate, dar cand se va linisti, puneti-l pe spate fara sa-l desfasati ca el sa adoarma. Daca prin plans copilul isi manifesta neplacerile sale ca raspuns la masurile dumneavoastra (de exemplu, nu-i place cand il imbracati sau il scaldati), infasarea este cea mai buna cale de a-i crea senzatia de aparare si dispozitie buna.

5. Netezirea usoara a copilului pe spate sau pe burta, astfel il ajutati pe copil ca sa se linisteasca. Mainile dumneavoastra creeaza copilului senzatia de protectie chiar atunci cand ii schimbati copilului scutecul.

6.  Suptul va linisti orice micut. Copilul poate suge de la nastere degetul sau pumnisorul propriu. Daca veti hotari sa-i dati suzeta, alegeti-o astfel incat sa fie asemanatoare cu mamelonul sanului.

7. Sustragerea - aratati copilului ceva interesant, astfel ca el macar pe o clipa sa uite ceea ce l-a facut sa planga. Pe copii ii sustrag obiectele viu colorate: tapete, tesatura colorata, poza colorata. Le sustrag bine atentia fetele cunoscute si oglinda. Plimbati copilul prin incapere - el se va uita la fotografii, la chipul sau in oglinda si se va linisti.

8.  Baite cu apa calda si masaj usor. Acelasi efect poate sa-l aiba apa curgatoare, muzica linistita.

SEMNE DE URGENTA

Pierderea poftei de mincare

Daca sugarul nu vrea sa  manince, dar se simte bine si are un aer multumit, nu va ingrijorati. Daca refuza doua mese la rand sau daca nu cere sa manance timp de sase ore, solicitati imediat medicul.

Plansul

Daca timp de aproximativ o ora nici o metoda uzuala de calmare nu reuseste sa-l linisteasca sau daca plansul lui suna altfel ca de obicei, solicitati imediat medicul. Daca plange neintrerupt timp de doua-trei ore la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, dar nu prezinta nici un semn de boala, ar putea avea colici. Aceasta manifestare ar putea continua timp de mai multe saptamani: nu exista tratament pentru ea.

Cresterea lenta in greutate

Daca sugarul dumneavoastra pare sa nu creasca in greutate in ritmul normal,consultati medicul sau asistenta de ocrotire care face vizitele regulate. Uneori, aceasta crestere mai lenta in greutate este determinata de existenta vreunei boli.

Semne de urgenta

Solicitati ajutor de urgenta imediat ce bebelusul:·    prezinta o varsatura verde;·    are o temperatura de peste 39°C timp de peste o jumatate de ora;·    vomita si plange intens, necontrolabil, de parca are o durere mare;·    respira foarte zgomotos sau foarte rapid;·    are o fontanela in tensiune care se bombeaza cand nu plange;·    tipa de durere si devine palid cand tipa;·    are scaune cu sange si mucus, asemanatoare jeleului de coacaze.

Solicitati imediat ajutorul de urgenta daca bebelusul vomita tot ce a mancat timp de 8 ore;·    are gura uscata;·    are ochii infundati;·    are fontanela deprimata;·    are scutecul uscat timp de peste 6 ore.

Chemati doctorul

Nu ezitati sa solicitati medicul daca copilul pare a nu se simti bine sau:·    plange mai mult ca de obicei, sau plansul difera de cel obisnuit, pe o perioada de aproximativ o ora;·    pare anormal de linistit, somnoros sau apatic;·    refuza doua mese succesive sau nu cere de mancare timp de sase ore;·    pare deosebit de iritat sau nelinistit.·    are eruptii care persista mai mult de doua zile;·    vi se pare ca una dintre pete s-a infectat.·    are orice alte semne de boala.