Consumul de prea multa carne poate avea efecte nedorite

Pentru majoritatea oamenilor, consumul de carne cu moderație ca parte a unei diete echilibrate poate fi sănătos . Cu toate acestea, prea multă carne, în special carnea roșie și carnea prelucrată cu conținut ridicat de grăsimi, poate provoca efecte secundare incomode, precum și riscuri de sănătate pe termen lung. 

 

Iată cateva riscuri potențiale de a consuma prea multă carne, de la oboseală după mese și deshidratare până la probabilitatea mai mare de boli de inimă și anumite tipuri de cancer. 

 

Dacă v-ați așezat vreodată la o ajutătoare a cărnii, este posibil să fi observat un fenomen cunoscut sub numele de „transpirații din carne” - la jumătatea drumului sau în mod timid după o masă cu carne mare, începeți să perspirați profund. 

Deși transpirațiile din carne nu au fost studiate în mod specific, mecanismul din spatele lor este binecunoscut. Când mănânci, corpul tău trebuie să exercite o anumită energie în digerarea și procesarea acelui aliment. Aceasta se numește termogeneză indusă de dietă și vă poate ridica ușor temperatura corpului. 

 

Deoarece proteina este cea mai intens consumatoare de energie, poate avea un efect mai mare asupra termogenezei decât, de exemplu, o farfurie cu spaghete sau o salată. Deci, acea friptură uriașă te-ar putea încălzi și te va determina să transpiri mai mult ca urmare. 

 

Toată energia necesară pentru a digera o masă grea de carne ar putea avea un plus de simptom de a te face să te simți leneș, cețos sau somnolent imediat după mâncare. 

 

Pe măsură ce lucrați pentru a digera, corpul vă mută fluxul de sânge în intestin pentru a ajuta la prioritizarea acestui proces, ceea ce înseamnă devierea acestuia de la alte zone ale corpului, inclusiv creierul vostru. Asta reprezintă conturul care urmează uneori o masă mare. 

Cu toate acestea, acest lucru poate fi valabil și în cazul alimentelor dezechilibrate, care sunt prea mari în carbohidrați sau grăsimi, deoarece acestea pot provoca un nivel de insulină și zahăr din sânge, astfel încât cel mai bun pariu pentru energia susținută este includerea unui amestec bun dintre cei trei macronutrienți. 

 

În plus, unele tipuri de carne precum carnea de vită și curcan sunt bogate în triptofan, un aminoacid asociat cu producția de melatonină, un hormon uman care reglează somnul.

O consecință a consumării prea multă carne este că probabil ai mânca mai puține alte alimente, inclusiv cereale integrale și produse proaspete. În consecință, s-ar putea să te simți balonat sau să suferi de constipație sau diaree, din cauza unei digestii precare. 

Carnea conține mulți nutrienți, dar unul important care îi lipsește este fibra, o formă indigestibilă de carbohidrați care este crucială pentru digestie și reglarea zahărului din sânge. Fără asta, puteți experimenta suferințe gastrointestinale grave, inclusiv crampe și mai rău, după cum a aflat Joe Rogan în dieta cu toată carne . 

O dietă bogată în fibre a fost legată de o mai bună sănătate digestivă și de ansamblu - cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că fibra oferă o sursă alimentară bună pentru bacteriile benefice din intestin , ceea ce duce la beneficii metabolice.