Cine a fost Semiramida: Legendă vs. Realitate

Semiramida - pictura de Giovanni Francesco Barbieri wikipedia.org Semiramida - pictura de Giovanni Francesco Barbieri wikipedia.org

Considerată zeiță, regină, de origine divină sau muritoare căsătorită cu un important conducător al Babylon-ului. Semiramida a ocupat toate aceste poziții și denumiri de-a lungul istoriei. Dar când realitatea se confruntă cu misterul legendei, cine a fost Semiramida cu adevărat? Și ce legătură a avut cu Babylonul și cu Grădinile Suspendate ale Semiramidei?

Cine a fost Semiramida în legende?

Conform legendelor, Amytis (soția regelui Nabucodonosor al II-lea) a fost Semiramida pentru care s-au construit Grădinile Suspendate ale Babylonului. Fiică a regelui Cyaxares din Media, căreia îi lipseau munții de acasă, a fost sursă de inspirație pentru regele Babylonului. La comanda soțului său Nabucodonosor al II-lea, a fost realizată cea mai frumoasă și misterioasă Minune a Lumii Antice.

Conform unei alte legende legate de cine a fost Semiramida, aceasta avea origine semi-divină și semi-legendară. Aceasta este de fapt și cea mai credibilă legenadă, având majoritatea tangențelor cu realitatea. Indicii, scrieri și relatări istorice, dar și statui și relicve conduc la credibilitatea poveștii. Semiramida ar fi domnit asupra imperiului Neo-Asyrian.

Nu în ultimul rând, Semiramida este menționată atât în Divina Comedie a lui Dante Alighieri, cât și în tragedia lui Voltaire (mai târziu operă importantă a lui Rossini). Regină a asirienilor acuzată de legalizarea viciilor senzuale și dorințelor imorale. Acesta este portretul ce răspunde la întrebarea ,,Cine a fost Semiramida?”, pentru care personajul din Divina Comedie a fost pedepsit în literatura lui Dante.

Care este povestea Semiramidei?

Indiferent de referințele din istoria reală sau din istoriile legendare, povestea Semiramidei este strâns legată de originea și istoria Babylon-ului, imperiului Neo-Asyrian și Grădinilor Suspendate. Diverși scriitori și autori ai Antichității o surprind ca împărăteasă, comandantă a armatelor, personaj al unor povești de dragoste tragice, lider inspirațional și constructor al zidurilor și monumentelor din imperiul Babylonian.

Pozând atât în soție de rege, cât și în postura de împărăteasă, se consideră că povestea Semiramidei este strâns legată de fortificarea zidurilor Neo-Babylonului. Și, desigur, de originea celei mai controversate și misterioase dintre Cele 7 Minuni ale Lumii Antice: Grădinile Suspendate ale Semiramidei.

Cine a fost Semiramida în realitate?

În realitate, se consideră că de fapt Semiramida a fost conducătoarea imperiului Neo-Asyrian din sec. IX d.Hr. Timp de 5 ani, aceasta ar fi fost regină a acestor ținuturi și ar fi marcat istoria Babylon-ului cu realizări, construcții și povești legendare.

Domnia reginelor (a femeilor în general) era foarte rară în acele timpuri – în special în Mesopotamia Antică. Însă Semiramida (Sammu-ramis) avea putere politică și un spirit liber, dominant, intens și totodată feminin. Un motiv în plus pentru care grațioasa, senzuala și totodată șireata Semiramidă a inspirat timp de secole istoria Babylon-ului, chiar și după ce și-a încheiat domnia.

Inițial cunoscută sub numele Sammu-ramat, Semiramida a fost numele prin care grecii au elenizat-o. De aici, limita dintre legendă și realitate a devenit tot mai subțire. Cu toate acestea, multe răspunsuri – sau chiar mai multe întrebări – sunt descoperite cu ajutorul arheologilor.

În urma săpăturilor și descoperirilor arheologice, numele Semiramidei este menționat pe două statui ale unor zei importanți ai lumii antice. Respectiv pe două statui ale zeului Nabu (zeul Babylonian al cunoașterii și scrierii). De asemenea, numele său este menționat pe două coloane de tip stelă, din Kizkapanli, Turcia și Assur, Iraq.

Concluzie

În final, nu există un răspuns exact care să explice cine a fost Semiramida cu adevărat. Aceasta a rămas – și cu siguranță va mai rămâne mult timp – o personalitate antică importantă, a cărei origini, poveste și secrete sunt învăluite în mister.