Cei mai celebri amanti din istoria omenirii

Cei mai celebri amanti din istoria omenirii Cei mai celebri amanti din istoria omenirii

ROMEO SI JULIETA: AMANTII ETERNI 1594-95

In plina Renastere elizabetana, familia Montague se opune Capulet-ilor.Shakespeare va scrie o culme a dragostei crude si imposibile dintre cei doi amanti.

Ei se vor casatori, cei doi amanti din Verona; numerosi compozitori vor fi tentati se puna pe muzica aceasta drama: Berlioz intr­o simfonie colosala, adaptata mai tarziu de baletul lui Maurice Mjart,Gounod intr-o opera in cinci acte,Ceaikovski in mai multe lucrari. Amplori cu totul diferite.

Prokofiev, in secolul al XX­lea, va scrie muzica de balet pe aceasta tema.

West Side Story este un fel de transcriere facuta de marele Bemstein a operei lui Shakespeare in viata americana. Invers, o adaptare cinematografica din 1996 ne arata Statele Unite din perioada contemporana transportate in lumea elizabetana.

Film turnat intr-un anume anonimat de un oarecare Leonardo DiCprio inaintea Titanicului, si care a beneficiat in urma succesului enorm al acestui film, prezentat la rubrica marile filme romantice.

Chiar daca Verona nu este Los Angeles, specialistii obiectivi au admis in consens ca, "in ciuda" succesului sau rasunator, Leonardo DiCaprio este intr-adevar un mare actor.

AMSON SI DALILA: AMANTII MANIPULATI - 1877

Iesiti drept din Vechiul Testament, acesti amanti au fost reconsiderati in luminile specifice epocii.

Este o opera care are accente de oratoriu (in care cantecul este o rugaciune si invers), datorita radacinilor sale biblice. Ca si pentru amantii care le urmeaza, pentru Saint-Sans problema care se pune este aceea a neputintei barbatului in fata puterii femeii. Subiect pe care il trateaza, de asemenea, in Rouet d'Omphale, in care un anume Hercule, semizeu de felul sau, se va inclina in fata unei femei.

Dalila este o femeie fatala, iar Samson va fi atras fara sa vrea de aceasta femeie puternica.

Opera creata in Germania de Franz Liszt in 1877, va avea parte de un esec in Franta, unde livretul aduce ,prea mult aminte de ambianta anului 1870, in ciuda modularilor muzicale superbe si a unui lung duet de dragoste considerat ca o culme.

BONNIE & CLYDE: AMANTII DIABOLICI - 1934

Gata cu poezia! Bonnie Parker si Clyde Barrow vor terifia pe drept cuvant America anilor '30.

Desi nu este frumoasa, Bonnie este seducatoare. Iar despre Clyde se spune ca este un tip moale, care totusi va da numele sau "bandei Barrow. Banda care ucide cu sange rece.

Pentru ca micii pistolari care urasc legea, inspirati de Jesse James, nu vor vedea alta solutie de a scapa de politie decat uciderea. Un joc de-a soarecele si pisica, ce nu are alta solutie decat moartea la care acesti desperados se stiu condamnati impreuna, sau cel putin Bonnie singura.

Faye Dunaway va juca rolul lui Bonnie intr-o maniera terifianta.