Ce sunt franele ABS: un aliat cheie al sigurantei noastre

Sistemele de franare anti-blocare reprezinta o inovatie care a defalcat statisticile accidentelor grave dupa franarea brusca si neasteptata. De ce este important sa va ganditi la ele cand va renovati masina.

Uneori, desi conducem foarte concentrat si atent, se poate intampla ca pe o strada laterala sau pe sosea, evenimente neprevazute sa ne testeze abilitatile si reflexele. Din fericire, tehnologia a facut ca sistemele anti-blocare a franarii (ABS) sa elimine riscul de franare brusca. Va spunem ce sunt franele ABS si de ce ele reprezinta un element cheie in siguranta vehiculului dvs. si a celor care calatoresc in el.

Ce sunt franele ABS: un aliat cheie al sigurantei noastre

Este clar ca nici o tehnologie nu este o garantie a sigurantei absolute, si ca modul in care cineva conduce o masina si grija pe care o are, sunt factorii care in ultima instanta au ultimul cuvant. Dar tehnologia a avansat si exista inovatii la nivel mecanic care pot face o mare diferenta, in special in fata unei intamplari neasteptate sau a necesitatii de a face o manevra brusca. Acesta este cazul franelor ABS, care actioneaza automat fara ca soferul sa reduca presiunea pe pedala de frana, ajutand raspunsurile noastre instinctive la pericol.

Ce sunt franele ABS?

Scopul oricarui sistem de franare al vehiculului este ca soferul poate incetini viteza cu care se misca, determinand astfel rotile sa se opreasca. Cu toate acestea, datorita inertiei, este posibil ca masina sa se deplaseze chiar daca rotile s-au oprit. Aceasta reprezinta o problema foarte serioasa.

Oricat de mult vom activa volanul intr-o parte sau alta, nu vom putea sa mergem la locul pe care il dorim. Sistemul antiblocare (ABS), impiedica blocarea rotilor, astfel incat vehiculul nu numai ca decelereaza in mod optim, ci ramane stabil in timpul franarii.

In acest fel, sistemul de franare ABS, denumit initial in limba engleza (inseamna sistemul de franare antiblocare), constituie un element suplimentar de siguranta in autovehicul. In mod specific, are rolul de a reduce riscul de accidente prin controlul optim al procesului de franare.

In timpul franarii, care prezinta un risc de blocare a uneia sau mai multor roti, sistemul ABS va actiona prin adaptarea nivelului de presiune al lichidului in fiecare frana de roata, optimizand functiile:

Stabilitate: in momentul aplicarii franei brusc sau atunci cand presiunea de franare creste incet la limita ABS de frana de blocare asigura stabilitatea vehiculului impiedicand rasturnarea acestuia.

Distanta de franare: numarul de metri pe care masina il deplaseaza din momentul in care franele sunt aplicate sunt esentiale pentru a evita un accident. Franele ABS ajuta la reducerea acestora.

Manevrabilitate: in ciuda franarii bruste ar trebui sa fie posibil ca autovehiculul sa fie directionat de catre conducatorul auto.