Ce sa NU facem in caz de cutremur

Știti cum sa va pregatiti si sa supravietuiti unui cutremur major? Potrivit Departamentului de Conservare a oamenilor de stiinta, va fi crucial sa avem un raspuns corect la aceasta intrebare in urmatorii ani.

Bazandu-se pe ani de cercetari despre modul in care oamenii sunt raniti sau ucisi in timpul cutremurelor si experientele echipelor de cautare si salvare, aceste trei actiuni nu sunt recomandate pentru a va proteja in timpul cutremurelor:

NU alergati afara sau in alte incaperi in timpul cutremurului: zona de langa peretii exteriori ai unei cladiri este cea mai periculoasa. Ferestrele, fatadele si detaliile arhitecturale sunt deseori primele parti ale cladirii care se prabusesc. Pentru a va indeparta de aceasta zona periculoasa, stati inauntru daca sunteti inauntru si afara daca sunteti afara. De asemenea, cutremurul poate fi atat de puternic, incat nu veti putea sa va deplasati departe fara a cadea si obiectele ar putea cadea sau ar putea fi aruncate asupra voastra cand nu va asteptati. Vatamarile pot fi evitate daca va lasati la pamant inainte ca cutremurul sa o faca.

NU stati in tocul usii: o imagine in timpul unui cutremuri a unei case care se prabuseste, iar rama usii este singura parte care a ramas in picioare. De aici a venit convingerea noastra ca tocul usii este cel mai sigur loc pentru a sta in timpul unui cutremur. Adevarat – daca locuiti intr-o casa veche, sau in case mai vechi din lemn. In casele moderne, usile nu sunt mai puternice decat orice alta parte a casei, iar usa nu va protejeaza. De asemenea, este posibil sa nu va puteti sprijini in usa in timpul unei miscari puternice. Sunteti mai in siguranta sub masa.

NU metodei „triunghiul vietii”: “Triunghiul vieţii” este o sintagmă atribuită de specialişti anumitor zone care îţi pot salva viaţa într-o clădire afectată de cutremur. Asa-numitul „triunghi al vietii” si unele dintre celelalte actiuni recomandate sunt potential amenintatoare pentru viata, iar credibilitatea sursei acestor recomandari a fost in mare masura pusa la indoiala.

Sfatul „triunghiul vietii” (intotdeauna apropiati-va de o masa mai degraba decat sa va adapostiti sub ea) se bazeaza pe mai multe ipoteze gresite:

  • cladirile se prabusesc intotdeauna la cutremure (gresit);
  • cand cladirile se prabusesc, ele mereu zdrobesc tot mobilierul din interior ( gresit – oamenii supravietuiesc sub mobilier sau alte adaposturi);
  • oamenii pot intotdeauna sa anticipeze modul in care cladirea lor s-ar putea prabusi si sa anticipeze locatia spatiilor goale supravietuitoare (gresit – directia cutremurului si aspectele structurale unice ale cladirii fac acest lucru aproape imposibil);
  • in timpul cutremurelor puternice, oamenii se pot deplasa intr-o locatie dorita (greșit – un cutremur puternic poate face ca miscarea sa fie foarte dificila si periculoasa).