Ce reprezinta repararea stratului de ozon?

Ozonul este singura apărare pe care o are planeta noastră atunci când vine vorba de filtrarea radiațiilor de la soare care pot provoca daune grave biodiversității pe care o avem.

Un Cog Vital

Deși întotdeauna am luat-o ca de la sine înțeles, stratul de ozon este poate cele mai esențiale componente ale ecosistemului. Ozonul se autovindecă de fapt, dar multe substanțe anorganice au contribuit la epuizarea lui în ultimii ani.

Aceste substanțe includ CFC pe care de obicei le eliberăm în timp ce avem grijă de culturi și le protejăm de acele căpușe și insecte enervante, agenți frigorifici și chiar pentru a ne asigura că nu miroasem ca o piață de pește duminică.

Ozonul a revenit

Din fericire, stratul de ozon a revenit incredibil în ultimii câțiva ani și o gaură în stratul de deasupra Antarcticii se remediază, ceea ce a oprit brusc ceea ce am putea numi schimbări catastrofale 

în atmosfera emisferei sudice.

Deci, ce face ozonul pentru mediu într-un mod în care nu a făcut-o în ultimele două decenii?

Pentru început, înainte de 2000, curentul cu jet de latitudine medie se deplasa spre Polul Sud din cauza epuizării stratului de ozon. Acest lucru a afectat tipul de precipitații în regiune. Celula Hadley, un uragan care provoacă un curent cu jet, era din ce în ce mai largă.

Astăzi, acum că stratul s-a vindecat destul de mult, modelele meteorologice neobișnuite devin... ei bine, nu atât de obișnuite și există șanse ca, dacă continuăm să ne respectăm limitele și să nu folosim deodorante pentru naiba, stratul. ar putea fi recuperat complet.