Ce este timpul?

Ce este timpul? Ce este timpul?

Timpul este o măsură a schimbării constante, non-stop, în împrejurimile noastre, de obicei dintr-un punct de vedere specific. 

În timp ce conceptul de timp este evident și intuitiv - trecerea constantă a evenimentelor în fața ochilor noștri; orbita Lunii în jurul planetei noastre - descrierea naturii sale fundamentale este mult mai grea.

Nici fizicienii nu sunt siguri ce se întâmplă de fapt când trece timpul. Deși au câteva ipoteze.

Cum funcționează timpul?

Timp de secole, timpul a fost privit ca o forță constantă, independentă, ca și cum progresul Universului ar fi guvernat de un singur ceas.

Această descriere a timpului s-a schimbat în 1905 odată cu teoria relativității speciale a lui Albert Einstein .

În timp ce trecerea timpului era deja cunoscută ca fiind strâns legată de spațiu, această teorie monumentală a fost prima care a combinat spațiul și timpul într-un singur câmp, unul cu măsurători care variază în funcție de mișcarea relativă sau forțele gravitaționale ale obiectelor din interiorul său.

Practic, asta înseamnă că timpul este relativ.

Este timpul real?

Două persoane care se mișcă cu aceeași viteză vor fi de acord fiecare dintre măsurile lor de potrivire a distanței și a timpului. Pe măsură ce o persoană schimbă viteza, totuși, va vedea măsurarea timpului și a distanței celeilalte, chiar dacă propria lor rămâne aceeași.

Fără niciun motiv pentru a acorda prioritate unei perspective a timpului față de alta, acest lucru înseamnă că timpul nu este deloc o unitate universală constantă. Este o măsurare relativă care variază pe măsură ce obiectele se mișcă mai repede sau mai încet sau sunt supuse unei gravitații mai mult sau mai puțin

Gravitația curbează spațiul și timpul: cu cât gravitația este mai puternică, cu atât curbe mai mult spațiu-timp și cu atât mai mult timp încetinește.

Puteți vedea un exemplu în imaginea de mai jos, care arată masa curbării spațiului-timp a Pământului

nternaționale, care este mai departe de gravitația Pământului,  îmbătrânesc foarte puțin mai lent decât cei de pe Pământ .

Este posibil să inversăm timpul?

Desigur, pentru ca noi să vedem efectiv aceste efecte la timp, schimbarea vitezei sau a atracției gravitaționale trebuie să fie enormă. Dar pe măsură ce un observator accelerează spre viteza luminii, măsurile unice ale timpului devin din ce în ce mai vizibile.

În teorie, pe măsură ce o particulă se apropie de viteza luminii, am vedea că „ceasul” său încetinește. Odată ce depășește viteza luminii, ceasul său ar părea, teoretic, invers din punctul nostru de vedere. Din punctul de vedere al particulelor, ceasul nostru pare să se inverseze.

Dar călătoria în timp?

În mod similar, volumul care contorsionează spațiul dincolo de orizontul unei găuri negre distorsionează, de asemenea, perspectivele timpului.

În Universul nostru, avem libertate de spațiu și ne putem deplasa după cum ne place, dar suntem forțați să mergem de-a lungul săgeții timpului într-o direcție liniară.

Calculele arată că trecerea peste orizontul unei găuri negre ar schimba acele libertăți. Deci nu ar mai trebui să urmăm săgeata strictă de direcție a timpului, dar am pierde libertatea de a ne deplasa în spațiu , permițând călătoriile în timp (de fel). 

În timp ce aceste scenarii ne ajută să înțelegem mai bine natura timpului, atât viteza luminii, cât și deplasarea găurii negre au constrângeri care ne împiedică să le folosim ca modalități practice de inversare a timpului.

Nu încercați nici acasă.

De ce există un viitor și un trecut?

Modelele de spațiu-timp pot descrie măsurători ale timpului și spațiului care variază de la un punct la altul, dar nu explică prea multe despre adeziunea încăpățânată a timpului la o succesiune de evenimente.

Sub aceste descrieri ale timpului, Universul nostru este un singur bloc de spațiu-timp. Există un fel de început - Big Bang - în fața căruia nu putem aplica cea mai bună înțelegere a legilor fizicii. Există un fel de sfârșit, în care schimbarea nu mai este măsurată cu nicio semnificație. Dar niciun fel de timp nu iese în evidență fizic ca „acum”. 

„Oamenii ca noi care cred în fizică știu că distincția dintre trecut, prezent și viitor este doar o iluzie persistentă și încăpățânată”, a scris odată Einstein .

otuși, ar putea exista câteva indicii despre misterul timpului în alte domenii ale fizicii decât cosmologia. De exemplu, în anii 1870, fizicianul austriac Ludwig Boltzmann a propus că există o legătură între timp și un nivel crescut de tulburare în Univers. 

Prin legarea termodinamica principiul entropiei la timp în care doar se mișcă într - o direcție, aceasta a făcut aluzie la o posibilă explicație pentru ce timp de puncte Săgeata înainte: probabil mișcările Universului , de o entropie joasă, pentru sugari extrem de compact Univers, la un foarte dezordonat, expansiv Universul derivând în viitor.

Cum să încetinească timpul

In afara de a lua o excursie în spațiu, și departe de gravitația Pământului bine, există este o modalitate de a încetini timp - cel puțin din propria perspectivă. Acest lucru nu are nicio legătură cu fizica și natura timpului în sine, ci cu cât de rapidă sau de lentă se simte viața pentru fiecare dintre noi.

Unii cercetători spun că expunerea la experiențe sau medii noi poate face ca timpul să treacă mai lent. Acest lucru poate fi legat de cantitatea de informații pe care creierul nostru trebuie să o ia și să o proceseze  - atunci când suntem tineri sau învățăm ceva nou, lumea pare să încetinească. Pe măsură ce îmbătrânim și intrăm într-o rutină, zilele și anii par să treacă rapid.

Cu excepția cazului în care aveți o navă spațială, nimic din toate acestea nu vă va face să îmbătrâniți mai încet (îmi pare rău), dar știind că timpul este puțin mai flexibil decât mulți dintre noi cred că este acest lucru, ne poate aminti că avem propria noastră capacitate de a ne modifica percepția cât de repede trec zilele - chiar dacă puțin.