Ce este si cum apare meningita

Confuzie, dureri de cap, ceafa teapana la copil sau febra brusca la bebelus, in toate  aceste cazuri contactati repede un medic.Daca meningita virala este benigna, meningita bacteriana, mai grava, necesita un tratament inca de la primele simptome.

Meningita este o infiamatie a membranelor (meningele) care inconjoara creierul si maduva spinarii.Germenii in cauza provin dintr-un focar de infectie al organismului (raceala, otita…) sau chiar dintr-o propagare de Ia o persoana la alta prin tuse, stranut…La copii, meningita se manifesta prin dureri de cap, varsaturi, ceafa teapana, dureri ale articulatiilor. Alte simptome: o mare sensibilitate la lumina, aparitia de pete rosii pe piele, febra ce depaseste in general 38,5 grade Celsius, confuzie sau somnolenta. Tabelul clinic este mai putin evocator in cazul bebelusului. Un acces brusc de tebra, o Iipsa a tonicitatii musculare, eventual insotita de varsaturi sau de bombarea si intinderea fontanelei (moalele capului) trebuie sa-i puna in alerta pe parinti.

Meningita are o imagine catastofica. Si totusi, in functie de germenii in cauza, nu are acelasi caracter de gravitate.Meningitele virale sunt trecvente si ceI mai adesea benigne. Meningitele bacteriene sunt mai rare, dar grave.Totusi, numai meningita provocata de meningococ comporta un risc vital, mai ales prin septicemie (infectie generalizata), in ciuda unei rapide asistente terapeutice. In schimb, exista toate mijloacele de tratare a celorlalte meningite bacteriene (pneumococ, Haemophilus influenzae), cu conditia unui tratament si a unui diagnostic precoce.

Cum trebuie sa actionam in cazul acestei boli:

In fata oricarei suspiciuni de meningita la copil si a oricarui acces de febra sau a unui comportament inexplicabil la bebelus, nu ezitati sa va duceti la spital. Recoltarea de lichid cefalo-rahidian prin punctie lombara va permite stabilirea diagnosticului. Meningitele bacteriene vor prilejui prescrierea de antibiotice si o supraveghere stricta. Sunt boli care trebuie declarate obligatoriu si, in functie de germenul in cauza, se va prescrie o antibioterapie preventiva pentru persoanele care au venit in contatct repetat cu copilul dumneavoastra. In ce priveste meningitele virale, tratamentul va urmari calmarea simptomelor