Ce este dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană se concentrează în principal pe alegerea corectă a alimentelor, în timp ce aspectul caloric joacă un rol secundar. Moderarea marimii portiilor reprezinta un element esential pentru aplicarea corecta a acestei diete.

Ca indicație, un bărbat adult ar avea nevoie de aproximativ 2.500 de calorii în fiecare zi, dintre care 55-65% ar trebui să provină din carbohidrați, 20-30% din lipide și doar 10-15% din proteine.

Cele mai importante principii ale dietei mediteraneene sunt cuprinse în următoarele linii directoare:

Consum mai mare de proteine ​​vegetale comparativ cu proteinele animale

Reducerea grăsimilor saturate în favoarea grăsimilor vegetale nesaturate

Moderarea numărului de calorii

Creșterea carbohidraților complecși și moderată puternică a celor simpli

Introducerea fibrelor

Reducerea aportului de colesterol

Consumul de carne albă este predominant în comparație cu carnea roșie și este însă limitat la o dată sau de două ori pe săptămână.

Deserturile se consumă doar la ocazii speciale

Reducerea consumului de cârnați, băuturi spirtoase, zahăr alb, unt, brânzeturi grase, maioneză, sare albă, margarină, carne de vită și porc (în special bucăți grase) și cafea.

Unele principii ale dietei mediteraneene au reprezentat și reprezintă în continuare cea mai bună apărare împotriva bolilor precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Această dietă, bazată pe pâine (de preferință integrală), legume, pește, ulei de măsline și fructe, asigură proteine, lipide și zaharuri cu valoare nutritivă ridicată, sărace în colesterol, lipide saturate și zaharuri simple; este, de asemenea, bogat în vitamine, minerale și fibre.