Ce este ciclul menstrual?

Ciclul menstrual

Atunci cand o tanara are ciclu, aceasta inseamna ca sistemul ei de reproducere a ajuns la maturitate. De acum incolo si pana la menopauza, care survine de regula la varsta de 50 de ani, corpul ei va fi supus unui ciclu menstrual care nu se va intrerupe decat in timpul sarcinii. In timpul acestui ciclu, mucoasa uterina se ingroasa, pregatita sa primeasca un embrion. In acelasi timp are loc si ciclul ovarian, in timpul caruia o celula sexuala feminina numita ovocit ajunge la maturitate in vederea fecundarii.

Un ciclu menstrual dureaza in medie 28 de zile, insa poate fi si mai scurt si mai lung, nefiind intotdeauna regulat. Emotiile puternice, calatoriile joaca, printre altele un rol semnificativ in modificarile de ritm.

Etapele ciclului menstrual si ale ciclului ovarian

Menstrele. S-a convenit fixarea inceperii ciclului menstrual in prima zi a menstrelor. Acestea dureaza intre doua si opt zile, in medie cam 5 zile. Ele se datoreaza unei caderi a procentului de hormoni trimisi de ovare, care declanseaza detasasarea mucoasei uterine interne si scurgerile de sange.

Evolutia ovocitului. Ovarele secreta hormoni, progesteron si estrogeni. Acesti hormoni, eliberati incepand cu a 5-a zi, permit ingrosarea mucoasei uterine. In acest timp, intr-unul din cele doua ovare, unul din miile de ovocite prezente inca de la nastere, creste in interiorul unui folicul ale acrui celule se multiplica in numeroase straturi concentrice.

Ovulatia. In medie, in a 14-a zi a ciclului foliculul explodeaza eliberand ovocitul matur devenit ovul si care paraseste ovarul, fiind inghitit de trompa corespunzatoare.

Daca este fecundat de un spermatozoid, ovulul devine o celula-ou si migreaza in uter. Odata fixat in uter, embrionul trimite niste semnale hormonale foliculului care a explodat si care a devenit corp galben si care, la randul sau, fabrica hormoni pentru blocarea menstrelor. In acest moment se instaleaza sarcina.

Daca nu s-a produs fecundatia, corpul galben degenereaza. Ciclul se incheie in a 28-a zi iar ciclul urmator porneste odata cu inceputul noilor menstre.

Incidente ale ciclului menstrual

Exista ciclu cu menstre dar fara ovulatie. Se mai intampla si ca ovulatia sa se produca la o data imprevizibila: asa ca nu va lasati pe seama calculu-lui zilei a 14-a de la inceperea ciclului pentru a sti cand ramaneti insarcinate!

In cazul unei anorexii mentale sau a unei greutati subponderale, se intampla foarte frecvent ca ciclul sa se opreasca.